Foto: EPA
Foto: EPA

Razvoj mobilnosti, modernizacija prometnih infrastruktur in globalna nestabilnost so bili v središču pozornosti dvodnevnega vrha ministrov držav G7, pristojnih za promet. Gostitelj Matteo Salvini je po zaključku del, ki jih je označil za "pragmatična in neideološka", poudaril, da države skupine G7 pri preobrazbi energetskih sistemov ne bodo več sledile cilju podnebne, ampak raje doktrini tehnološke nevtralnosti. "Ne moremo ciljati samo na električni pogon. Motorju na notranje zgorevanje puščamo odprta vrata, saj bi šli sicer v prihodnjih letih naravnost v smer gospodarskega, okoljskega, socialnega in industrijskega samomora," je dejal Salvini.

Med strateškimi projekti Italije je Salvini potrdil gradnjo mostu na Sicilijo – končan naj bi bil do leta 2032. Omenil je stalno omizje ministrov G7 za varnost plovbe po Rdečem morju; prevoz tovora, prepeljanega po daljši, dražji in energetsko potratnejši ruti okoli Afrike, je namreč zrasel za 138 odstotkov. Ministri G7 so govorili tudi o obnovi infrastruktur v Ukrajini; toda Salvini za predpogoj postavlja konec vojaških sovražnosti tam.

Področna srečanja držav G7 se bodo sredi tedna nadaljevala z vrhom zunanjih ministrov na Capriju. Vrhunec italijanskega predsedovanja pa bo vrh voditeljev Združenih držav, Kanade, Japonske, Velike Britanije, Francije, Nemčije in Italije 13. junija v Apuliji.

V Milanu ministri držav članic G7 o energetski preobrazbi