Sanader je v priporu v Avstriji in na Hrvaškem skupaj preživel 371 dni. Foto: EPA
Sanader je v priporu v Avstriji in na Hrvaškem skupaj preživel 371 dni. Foto: EPA
Ivo Sanader
Sanader na prostosti

"Imam težave z nogo, moral bom na pregled, a mislim, da bom v redu," je ob prihodu iz pripora v spremstvu svojih odvetnikov povedal o svojem zdravstvenem stanju. "Prva stvar, ki jo bom naredil, ko pridem domov, je, da bom poljubil ženo in hčerko," je dodal in se družini zahvalil za veliko podporo. Posebej se je zahvalil svojim prijateljem, ki so za varščino zastavili svoje nepremičnine, ter odvetnikom.

Povedal je, da ne bo dajal intervjujev ali komentiral političnega dogajanja v državi po porazu HDZ-ja na volitvah 4. decembra. "Morali se boste navaditi, da po 20 letih ne bom več dajal političnih komentarjev. Osredotočen sem samo na najpomembnejšo zadevo, na dokaz svoje nedolžnosti, na vse ostalo pa boste morali počakati do pravnomočne sodbe," je dejal novinarjem.

Napovedal, da bo dokazal svojo nedolžnost
"Želim povedati, da se bom končno pridružil svojem odvetnikom, ker bomo praktično šele danes začeli s polno paro delati za dokaz moje nedolžnosti pred hrvaškim pravosodjem," je napovedal.

Prizivni svet zagrebškega sodišča je potrdil odločitev vrhovnega sodišča, da Sanaderja po plačilu varščine izpustijo na prostost.

Na obravnavi, ki je bila zaprta za javnost, so ugotovili, da so Sanaderjevi poroki vplačali 300.000 evrov v gotovini in da so pristojna sodišča vpisala hipoteke na nepremičnine, ki so jih zastavili njegovi prijatelji in žena. S tem so izpolnjeni vsi pogoji za njegovo izpustitev.

S prostosti na sojenje
Sanaderja so iz pripora izpustili, ko so uredili potrebne formalnosti v zaporu v Remetincu, kjer je bil zaprt od 18. julija. Nekdanji premier se bo tako sojenj odslej udeleževal s prostosti. Proti Sanaderju so vložili obtožnice v treh primerih, nekaj preiskav zaradi suma korupcije pa še poteka.

Sanader bo tako v svoji vili v Zagrebu čakal na 11. januar 2012 in nadaljevanje sojenja o primerih prejemanja domnevne nezakonite provizije od koroške banke Hypo Alpe Adria ter domnevne podkupnine od madžarske družbe Mol, ki sta bila združena v enotni primer.

Redno se bo moral oglašati preiskovalnemu sodniku
Tiskovni predstavnik sodišča Krešimir Devčić je opozoril, da se bo Sanader moral vrniti v preiskovalni pripor, če bo kršil obljube, da ne bo pobegnil in da se bo redno oglašal pri preiskovalnem sodniku. Ne bo smel zapustiti niti Zagreba. Če bo prekršil katerega izmed danih pogojev, bo 12,4 milijona kun (1,8 milijona evrov) varščine ostalo v lasti države. Sanaderju so odvzeli tudi potni list.

Sanaderja so prijeli v Avstriji 10. decembra lani, dan po tem, ko je pobegnil iz Hrvaške, ker so proti njemu zahtevali pripor zaradi preiskave v primeru Fimi-media. Zaprt je bil v Salzburgu. Avstrija ga je nato 18. julija letos izročila Hrvaški, kjer mu zdaj sodijo zaradi korupcije v primerih Hypo banke in Mola, obtožen pa je tudi v primeru Fimi-medie.

Sanader na prostosti