Sanader je svoje življenje, odkar je zapustil premierski položaj, skrival pred očmi javnosti. Foto: EPA
Sanader je svoje življenje, odkar je zapustil premierski položaj, skrival pred očmi javnosti. Foto: EPA
Hypo Alpe Adria
Sanader naj bi od od poslovneža Miroslava Kutle prejel visoko provizijo za posredovanje pri najemanju kreditov pri banki Hypo Alpe Adria. Foto: EPA

Hrvaški mediji se medtem sprašujejo, ali je Sanader v ZDA resnično odpotoval le na obisk k hčeri ali se za tem skrivajo drugi razlogi. Hrvaški tednik Nacional piše, da se v hrvaških političnih krogih v zadnjih dneh širijo govorice, da je nekdanji premier v ZDA pobegnil, ker se v domovini okoli njega krči pravosodni obroč, ter da nima nobenega namena, da bi se na Hrvaško kmalu vrnil. Sanader naj bi v zadnjih mesecih že večkrat zapustil domovino, kjer se v vedno novih korupcijskih primerih vse pogosteje omenja tudi njegovo ime.

Kaj so bili pravi razlogi za Sanaderjev odhod ?
Odkar je Sanader julija lani nepričakovano zapustil premierski položaj in ni navedel nobenega konkretnega razloga, zakaj je to storil, je zelo omejil svoje pojavljanje v javnosti, skrivnosten je bil glede svojih potovanj v tujino, nikoli pa ni razkril tistega, kar hrvaško javnost najbolj zanima, s čim se nekdanji premier ukvarja zdaj.

Decembra lani pa so hrvaški mediji razkrili, da je Sanader od poslovneža Miroslava Kutle prejel visoko provizijo za posredovanje pri najemanju posojil pri banki Hypo Alpe Adria, zato je hrvaško tožilstvo sprožilo preiskavo o proviziji, ki naj bi bila nenavadno visoka, kar 20 odstotkov dodeljenega posojila.

Je Sanader prejel 409.000 evrov?
Tudi avstrijski dnevnik Standard je poročal, da preiskava v primeru banke Hypo Alpe Adria poteka tudi proti Sanaderju, saj naj bi ta zaradi posredovanja pri Hypo banki, da bi uredila posojilo Kutli, prejel 409.000 evrov.

Prek svojega pooblaščenca je Sanader zatrdil, da ni "nikoli prejemal provizij za posredovanje pri posojilih Hypo Alpe Adria", prav tako pa ni prejemal "nobenih nezakonitih plačil" in "ni nikoli nikomur zavestno omogočil prednosti pri naročilih hrvaške vlade". Poudaril je tudi, da so bila protikorupcijska pravila, ki veljajo danes, sprejeta še v času njegovega vodenja hrvaške vlade.

Kljub Sanaderjevemu zavračanju krivde, so nekateri mediji že začeli špekulirati, da je v ZDA odpotoval zato, da bi se izognil morebitni preiskavi in zaslišanju zaradi številnih nejasnosti in vprašanj okoli banke Hypo Alpe Adria, njenih dejavnosti na Hrvaškem ter morebitnih podkupnin.

Sanader povezan s posli Nevenke Jurak
Nenadna pot Sanaderja, njegovih hčerk in žene v Los Angeles, tako Nacional, naj bi bila posledica govoric, da policija pripravlja aretacijo hrvaške bogatašinje in direktorice podjetja Fimi-Media Nevenke Jurak, in da bi lahko podobna usoda doletela tudi njega. Nacionalše piše, da naj Sander vrnitve domov ne bi načrtoval tako kmalu.

Jurakovo sumijo, da je sklepala posle s takratno Sanaderjevo vlado, hrvaška protikorupcijska komisija pa je zdaj ugotovila, da je državni proračun oškodovala za skoraj 1,4 milijarde kun. Večina tega denarja naj bi poniknila v poslovanju s favoriziranimi podjetji, firma Sanaderjeve prijateljice Jurakove pa je svoje dobičke v tem času povečala z bornih 19.000 kun leta 2003 na več kot 11 milijonov kun v letu 2008.

Sanaderjeva hči Petra v New Yorku študira igro, Nacional pa piše tudi, da naj bi Sanader kupil luksuzno stanovanje v Zeckendorfovih stolpnicah v bližini newyorškega Union Squara.