Sanader je po odstopu s premierskega položaja lani poleti zdaj v središču podkupovalne afere. Foto: EPA
Sanader je po odstopu s premierskega položaja lani poleti zdaj v središču podkupovalne afere. Foto: EPA

Sanaderja naj bi po pisanju hrvaškega tednika Nacional, ki se sklicuje na neimenovane vire blizu vladi, preiskovali zaradi domnevne vpletenosti v afero z avstrijsko banko Hypo Group Alpe Adria in podkupnine v višini 800.000 nekdanjih nemških mark, ki naj bi jih prejel od hrvaškega poslovneža Miroslava Kutle, da bi mu uredil posojilo pri omenjeni banki.

Zadevo hrvaški pravosodni organi preiskujejo od lani, ko so zaslišali nekdanjo tesno Kutlovo sodelavko, ki je povedala, da obstajajo dokumenti, ki dokazujejo, da je Sanader konec 90. let prejšnjega stoletja prejel provizijo v višini 20 odstotkov vrednosti kredita.

Hrvaško pravobranilstvo je v zvezi s člankom v Nacionalu sporočilo, da gre v članku izključno za novinarjeve sklepe, ki nimajo nobene zveze z dokumenti, še posebej ne v delu, kjer je se trdi, da državno pravobranilstvo poseduje konkretne dokaze in dejstva, ki bi bili razlog za začetek preiskave.

Hrvaški mediji medtem pišejo, da je Sanader zapustil Hrvaško in skupaj s svojo ženo ter hčerkama odpotoval v ZDA, kamor je prispel že po aretaciji hrvaške bogatašinje in direktorice podjetja Fimi-Media Nevenke Jurak. Zaradi odhoda v ZDA so se pojavila ugibanja, da je pobegnil pred roko pravice.

V ZDA po namigu policije
Sanader je v preteklih mesecih že veliko časa preživel v tujini, Nacional pa piše, da se je za nenadno pot v ZDA odločil po tem, ko so mu s policije namignili, da bodo aretirali Jurakovo, ki je po prihodu HDZ-ja na oblast nezakonito dobivala donosne državne posle in s tem državo oškodovala za milijone kun.

Sanaderjeva hči Petra sicer v New Yorku študira igro in si želi igralsko kariero začeti v Hollywoodu.

Med Sanaderjevim predsedovanjem vladi je podjetje Fimi-Media, ki se ukvarja z odnosi z javnostmi, sodelovalo s podjetji v državni lasti in prav Sanader naj bi direktorjem teh podjetij "svetoval" sodelovanje s Fimi-Media, kar so že priznali nekateri vodilni v državnih podjetjih.