Ivo Sanader na uvodnem zaslišanju na sodišču v Salzburgu ni nasprotoval izročitvi Hrvaški. Foto: EPA
Ivo Sanader na uvodnem zaslišanju na sodišču v Salzburgu ni nasprotoval izročitvi Hrvaški. Foto: EPA
Ivo Sanader
Sanader v pismu s "čisto vestjo" zatrjuje, da so vse obtožbe vlade in medijev proti njemu popolnoma neutemeljene. Foto: EPA
Sanader pisal evropskim voditeljem

Medtem je Tiroler Zeitung poročal, da se je nekdanji hrvaški premier v pismu obrnil na evropske politike, v katerem ostro obračunava z nekdanjimi strankarskimi kolegi iz HDZ-ja, ki so mu onemogočili vrnitev v hrvaško politiko.

Voditeljem pisal še pred aretacijo
Iz pisma, ki ga je Sanader naslovil na evropske politične prijatelje nekaj dni pred aretacijo, izhaja, da je nekdanji hrvaški premier že dalj časa slutil, kaj se bo zgodilo. Ob tem omenja neverjeten škandal v zvezi z obtožbami proti njemu, kakršnemu po njegovem mnenju "v demokratičnih deželah še nismo bili priča".

Svojo naslednico na položaju predsednice vlade Jadranko Kosor med drugim obtožuje, da je izsiljevala nekdanjega strankarskega kolega, da naj vloži lažne obtožnice proti Sanaderju, s čimer bi mu preprečila vrnitev v politiko.

Minister z obtožbami do nižje kazni
V pismu, ki ga je v angleškem jeziku prejel tudi Tiroler Zeitung, Sanader navaja, da si v hrvaški vladi prizadevajo pregovoriti nekdanjega hrvaškega ministra za gospodarstvo Damirja Polančeca, ki je bil zaradi zlorabe položaja in pooblastil medtem obsojen na 15 mesecev zapora, da bi pričal proti njemu. V zameno za to bi Polančec dobil milejšo kazen.

Po mnenju Sanaderja, ki je 14 let živel v Innsbrucku, je to katastrofalno za razvoj Hrvaške in nima zveze z neodvisnim pravosodjem, ki je bilo vzpostavljeno v preteklih letih in pomeni velik korak nazaj.

Postopek izročitve že stekel
Predstavnica avstrijskega pravosodnega ministrstva je sporočila, da bodo zahtevo po izročitvi nekdanjega hrvaškega premierja v najkrajšem mogočem času posredovali državnemu tožilstvu.

"Aretacija Sanaderja ni bila pogoj Evrope niti Evropske komisije. Sicer pa je, ko gre za Hrvaško in zdravo pamet, razčiščevanje primera Sanader absolutni pogoj," je izjavila Vesna Pusić, predsednica hrvaškega odbora za spremljanje pogajanj z EU-jem. Po njenih besedah brez čiščenja vrha korupcije ni mogoče razčistiti povezanosti visoke politike s korupcijo.

Sanader izročen Hrvaški že do novega leta?
Začetek postopka Sanaderjeve izročitve je v ponedeljek potrdil tudi glavni hrvaški državni tožilec Mladen Bajić. Hrvaški pravosodni minister Dražen Bošnjaković medtem meni, da bi lahko Sanaderja do konca leta izročili Hrvaški, če bo nekdanji premier privolil v skrajšan postopek izročitve.

Predstavnica hrvaškega pravosodnega ministrstva za stike z javnostmi Vesna Dovranić je pojasnila, da Sanaderjevo izročitev zahtevajo na podlagi dogovora, ki sta ga leta 1982 podpisali takratna Jugoslavija in Avstrija.

Sanader pisal evropskim voditeljem