Nekdanji hrvaški premier Ivo Sanader se je vrnil v saborske klopi. Foto: Reuters
Nekdanji hrvaški premier Ivo Sanader se je vrnil v saborske klopi. Foto: Reuters
Prisega Sanaderja

"Prisegam," je bil odgovor Iva Sanaderja ob prebrani prisegi predsednika hrvaškega sabora Luke Bebića. Sanader je pritrdil, da bo "v hrvaškem saboru z vsemi častmi zavestno in odgovorno opravljal naloge poslanca, pri svojem delu spoštoval ustavo, zakon in pravne postopke ter se zavzemal za vsesplošni napredek Republike Hrvaške".

Zapleti z novim sedežnim redom
Poslanci so se ob prisegi muzali. Navdušenje ob Sanaderjevi prisegi pa je izkazal le en par poslanskih rok. Nato se je začelo. Že ob prihodu Sanaderja v sabor je tega Bebić posedel v sprednje klopi med poslance Socialdemokratske stranke (SDP). Po prisegi so SDP-jevci zahtevali, da Bebić Sanaderja presede na drugo mesto.

"Nad nikomer ne želim izvajati nasilja, a vaša odločitev je nezakonita," je dejal Bebić. Sanader je zato zapustil prvo klop in se z visoko dvignjeno glavo usedel med HDZ-jeve poslance. Saga glede novega sedežnega reda se še kar ni končala. Poslanci so dvigovali roke in se razburjali. Tako Bebiću ni ostalo drugega, kot da jih opozori, da se še nikoli v zgodovini hrvaškega sabora ni zgodilo, da bi se predsedstvo sešlo le zaradi novega razporeda poslancev. ''Odločitev o novi prerazporeditvi sedežnega reda v saboru bo znana čez deset dni,'' je na koncu odločil Bebić in Sanaderja že tretjič presedel v zadnje klopi sabora, kjer je med tem svoje mesto zapustila Sanaderjeva zamenjava, in sicer poslanka Željana Kalaš-Podrug.

Sanader bo funkcijo opravljal kot neodvisni poslanec
Ivo Sanader je na splošnih volitvah leta 2007 osvojil mandat kot poslanec HDZ-ja. Glede na to, da so ga na začetku leta izključili iz stranke, bo do izteka mandata svojo funkcijo opravljal kot neodvisni poslanec.

"Kot veste, sem bil odločen, da bom zapustil hrvaško politiko. A neverjeten razvoj dogodkov po mojem odhodu me je tako rekoč prisilil, da svoj mandat poslanca znova aktiviram. Upam, da bom s kolegi v saboru prišel do razlogov, ki so pripeljali do tako neverjetnih in nedemokratičnih razvojev dogodkov, ki absolutno ne ustrezajo evropskim demokratičnim standardom kot tudi ne standardom v državah zunaj Evrope," je Sanaderjevo odločitev o vrnitvi v politiko objavil hrvaški jutarnji.hr.

Prisega Sanaderja