Polančec se moa zagovarjati tudi zarado obtožb o sumljivih poslih v prehrambenem podjetju Podravka. Foto: EPA
Polančec se moa zagovarjati tudi zarado obtožb o sumljivih poslih v prehrambenem podjetju Podravka. Foto: EPA
Sabor preiskuje privatizacijo Ine

Damir Polančec, ki je vodil tudi gospodarstvo ministrstvo, je preiskovalni komisiji povedal, da pri spremebah delničarske pogodbe med hrvaško naftno družbo Ina in madžarskim Molom ni bil edini pogajalec, medtem ko je navodila za pogajanaj v letih 2008 in 2009 dobil na predsedstvu vladajočega HDZ-ja in v vladi.

Preiskovalna saborska komisija se ukvarja z okoliščinami, v katerih je Mol prevzel večinske upravljalske pravice v Ini, čeprav nima večinskega deleža, saj ima kot strateški partner 47 odstotkov delnic, hrvaška vlada pa 44 odstotkov.

Vse za obstoj Ine
Tudi v afero Podravka vpleteni Polančec je poudaril, da ni nikoli izstopal iz pogajalskih okvirov, ki jih je dobil na sejah predsedstva HDZ-ja ter vlade, ki jo je takrat vodil nekdanji premier Ivo Sanader. Po njegovih besedah so bili v sklepno besedilo sprememb pogodbe vključeni vsi predlogi vlade.

Sam ocenjuje, da so pogodbo spreminjali, ker so želeli zavarovati nacionalni interes in zagotoviti obstoj ter razvoj Ine, ki je bila po njegovih trditvah konec leta 2008, ko so pripravljali spremembo pogodbe, na robu stečaja zaradi velikih investicij, ki so temeljile na posojilih.

Komisija je na zaslišanje povabila tudi Sanaderja, ki pa naj vabila ne bi prejel, saj je v tujini, zato mu bodo poslali novo vabilo. Nekdanji premier je trenutno Columbii v ZDA, kjer je kot gostujoči predavatelj dobil zaposlitev na univerzi.

Sabor preiskuje privatizacijo Ine