Kolumbijski predsednik je poudaril, da je bila pot do končanja 52 let trajajočih spopadov naporna, a edina mogoča za blagor njegove domovine. Foto: Reuters
Kolumbijski predsednik je poudaril, da je bila pot do končanja 52 let trajajočih spopadov naporna, a edina mogoča za blagor njegove domovine. Foto: Reuters
Nobelova nagrada
Nobelove nagrade podeljujejo od leta 1901 iz sklada, ki ga je ustanovil švedski industrialec in izumitelj dinamita Alfred Nobel. Dobitniki bodo prejeli nagrade, vredne po osem milijonov švedskih kron oz. 831.000 evrov. Foto: EPA
Santos prejel Nobelovo nagrado za mir

V nagovoru je še dejal, da nagrado sprejema v imenu Kolumbijcev, predvsem žrtev konfliktov, posvetil pa jo je tudi pogajalcem, ki so sodelovali v večletnih pogovorih na Kubi.

Po njegovih besedah je nagrada za mir dokaz, da je mogoče z vztrajanjem uresničiti tudi cilje, ki se zdijo na videz nemogoči; to je treba imeti v mislih, tudi ko govorimo o vojni v Siriji, Jemnu ali Južnemu Sudanu, je dejal. Pred sprejemom nagrade je sicer priznal, da najtežji del mirovnega sporazuma še prihaja, saj "bo potrebno veliko truda, vztrajnosti in ponižnosti".

Končanje 50-letnega konflikta
Odbor za Nobelovo nagrado za mir je podelitev nagrade kolumbijskemu predsedniku utemeljil z besedami, da nagrada prepoznava njegova "odločna in pogumna prizadevanja" za končanje več kot 50 let trajajoče državljanske vojne v Kolumbiji prek mirovnega sporazuma z Revolucionarnimi oboroženimi silami Kolumbije (Farc). Nagrada je tudi "poklon kolumbijskemu ljudstvu", ki nikoli ni opustilo upanja na "zasluženi mir". Santos je bil v mirovnem procesu "gonilna sila", so poudarili na današnji podelitvi.

Kolumbijski volivci so mirovni sporazum, ki sta ga po več kot štirih letih pogajanj podpisala Santos in vodja Farca Rodrigo Londono, na referendumu sicer zavrnili, vendar je konec novembra kolumbijski parlament ratificiral novi oziroma spremenjeni mirovni sporazum med kolumbijsko vlado in uporniki.

Nobelova nagrada je vredna osem milijonov švedskih kron oziroma okoli 830.000 evrov, podeljujejo pa jo na dan obletnice smrti izumitelja Alfreda Nobela. V Oslu so podelili Nobelovo nagrado za mir, v Stockholmu pa so popoldne podelili še nagrade za fiziko, kemijo, medicino, literaturo in ekonomijo.

Dylana ni bilo na podelitvi nagrade
Letos je še posebej odmeval izbor nagrajenca za literaturo Boba Dylana, ki se je sprva zavil v dolg molk, nato pa sporočil, da nagrado sprejema, a se zaradi drugih obveznosti ne bo udeležil podelitve.

Namesto Dylana je na popoldanski podelitvi nagrad v Stockholmu zapela njegovo pesem A Hard Rain's A-Gonna Fall ikona ameriška rok glasbe Patti Smith. Dylanov zahvalni govor, ki ga je pevec poslal vnaprej, pa bodo prebrali na večernem sprejemu. Pravila Nobelove fundacije določajo, da mora biti Dylanu nagrada osebno izročena enkrat v letu 2017, na Švedskem ali v tujini.

Nagrade za izjemne dosežke
Med ostalimi Nobelovimi nagrajenci pa so bili britanski znanstveniki, ki delujejo v ZDA, David J. Thouless, F. Duncan Haldane in J. Michael Kosterlitz. Za svoje teoretske raziskave stanja snovi so prejeli nagrado za fiziko.

Nagrado za kemijo je šla v roke Jean-Pierra Sauvageja, J. Fraserja Stoddarta in Bernarda L. Feringa za oblikovanje in sintezo molekularnih strojev.

Nagrada za medicino je prejel Japonec Yoshinoriju Ohsumi za "odkritja mehanizma avtofagije, temeljnega procesa za razgradnjo in recikliranje delov celice".

Za prispevek k razvoju teorije pogodb pa sta Britanec Oliver Hart in Finec Bengt Holmström prejela nagrado za ekonomijo.

Santos prejel Nobelovo nagrado za mir