Šaron je bil izraelski premier od leta 2001 do leta 2006. Foto: EPA
Šaron je bil izraelski premier od leta 2001 do leta 2006. Foto: EPA
Skulptura Šarona
Skulptura Šarona je razstavljena v galeriji Kišon v Tel Avivu. Foto: EPA

82-letni Šaron je od možganske kapi 4. januarja leta 2006 v komi in ga umetno ohranjajo pri življenju v bolnišnici v bližini Tel Aviva. Njegova diagnoza je permanentno vegetativno stanje. Vodstvo bolnišnice je sporočilo, da je za "Arika" bolje, da živi na svojem ranču, obdan s svojci in pokrajino, ki jo je oboževal, kot pa da ostane v bolnišnični sobi, poroča izraelski Haaretz.

Odkar je v komi, je bil Šaron že večkrat na svojem domu v puščavi Negev, zdaj pa bodo njegovi svojci, med njimi dva sinova, skupaj z negovalnim osebjem povsem prevzeli skrb zanj. Po navedbah iz bolnišnice so se Šaronovi svojci kar dve leti upirali temu, da bi ga premestili v domačo oskrbo, a razlogi za to niso jasni.

Odbor za finance izraelskega parlamenta je v torek odobril 320.000 evrov letnega proračuna za oskrbo nekdanjega premierja.

Šaron je do zdaj ležal v sobi, ki je namenjena za dva bolnika. Ob sebi je imel 24 ur na dan medicinsko sestro, sobo pa so nenehno varovali varnostniki in vse skupaj nadzirale varnostne kamere.

Šaron velja za enega najspornejših politikov, ki je leta 2000 s svojim obiskom za muslimane svetega Tempeljskega griča sprožil drugo palestinsko vstajo, a je nato čez pet let postal prvi izraelski voditelj, ki je izpraznil del zasedenih palestinskih ozemelj, ko je kljub nasprotovanju številnih Izraelcev, tudi v njegovi stranki, ukazal enostranski umik iz Gaze.

Sporna skulptura Šarona
V povezavi s Šaronom je pred nekaj dnevi za razburjenje v izraelski javnosti poskrbel izraelski umetnik Joshua Simon, ki je ustvaril skulpturo nekdanjega premierja na bolnišnični postelji v naravni velikosti. Simon je svoje delo opisal kot "alegorijo na izraelsko politično telo", ki je za svoj obstoj odvisno od drugih z "odprtimi očmi, ki ne vidijo".