Obglavljenje šiitskega klerika Nimra al Nimra v Savdski Arabiji in požig savdskega veleposlaništva v Teheranu sta le krona vse slabših odnosov med zalivskima sosedama, ki že vodita posredni vojni v Siriji in Jemnu. Foto: Reuters
Obglavljenje šiitskega klerika Nimra al Nimra v Savdski Arabiji in požig savdskega veleposlaništva v Teheranu sta le krona vse slabših odnosov med zalivskima sosedama, ki že vodita posredni vojni v Siriji in Jemnu. Foto: Reuters
Kralj Salman
Vse od lanskega ustoličenja kralja Salmana se odnos Riad - Teheran samo še zaostruje. Zdaj se čaka na protiukrepe Irana in diplomatske poteze savdskih in iranskih zaveznikov. Za naravnega posrednika med odkrito sovražnima silama se ponujajo Združeni arabski emirati in Oman, ki imajo dobre odnose z obema sosedoma. Foto: Reuters
Šiiti jezno protestirajo v različnih državah. Foto: Reuters
Iranski vrhovni verski voditelj ajatola Ali Hamenej je Savdski Arabiji "napovedal" božje maščevanje. Foto: Reuters
Savdske usmrtitve razbesnela šiite po svetu
Šiiti besnijo nad Savdijci
Savdska usmrtitev šiitskega klerika razburja svet

Sočasno so v Riadu odpoklicali veleposlanika iz Teherana in začeli evakuacijo savdskih diplomatov iz Irana, ki se bodo iz sosedske, a rivalske države umaknili v roku 48 ur, kolikor časa imajo tudi iranski diplomati, da se umaknejo iz savdske monarhije.

Sočasno z objavo prekinitve diplomatskih odnosov je večina savdskih diplomatov že pristala v Dubaju, je objavila televizija Al Arabiya, ki je v lasti Savdske Arabije.

Minister Džubeir: "Vse možnosti so na mizi"
Savdski zunanji minister Adel Al Džubeir je Iran obtožil hudih kršitev in bo pravico iskal tudi znotraj Arabske lige, vsemuslimanske organizacije Islamsko sodelovanje in celo Združenih narodov. "Vse možnosti so na mizi," je Džubeir svareče oznanil prelom odnosov z Iranom.

Velika igra za prevlado v Zalivu in širše
Minister Džubeir je Iran označil kot državo z dolgo zgodovino napadov na diplomatska predstavništva, državo tihotapko orožja v sosednje države regije, s čimer jo destabilizira. Savdski zunanji minister je pojasnil, da so od iranskih oblasti trikrat urgentno zahtevali zaščito diplomatov, a so oblasti dopustile vdor in požig veleposlaništva v Teheranu in konzulata Mašhadu.

Pričakovati je diplomatski dominoučinek, ki napoveduje burne dni na že tako pregretem Bližnjem in Srednjem Vzhodu, kjer pa prav Savdska Arabija na eni strani in Iran na drugi igrata veliko igro za prevlado v strateško izjemno pomembni regiji, ki se ponaša z največjo proizvodnjo in zalogami nafte in zemeljskega plina na svetu. Meddržavni odnosi so slabi, napeti in občasno na meji večjega konflikta sicer že vse od leta 1979, ko so v Iranu uspešno izvedli islamsko revolucijo, sočasno pa se je v Savdski Arabiji okrepila uradna vahabitska interpretacija islama, po kateri so šiiti odpadniki.

Na obglavljenje klerika odgovorili s požigom veleposlaništva
Sobotno obglavljenje uglednega šiitskega klerika in oporečnika savdskim oblastem Nimra Al Nimra, ki ga je na smrt obsodilo tajno protiteroristično sodišče, usmrtitev pa je potrdil sam savdski kralj Salman, je bila očitno kaplja čez rob v vse bolj sovražnih odnosih med Riadom in Iranom. V odgovor so sledili protesti po šiitskem svetu, najhuje pa je bilo v Iranu, kjer so oblasti dopustile celo požig veleposlaništva v Teheranu.

Navidezni spopad na ločnici suniti - šiiti
Na videz muslimanski svet zadnje desetletje pretresa vse globlji in vse bolj krvavi spopad med suniti in šiiti, a dejansko Savdska Arabija in Iran merita moči pri obvladovanju Perzijskega zaliva in širše regije. Savdska Arabija, ki pridiga puritanski in ortodoksni islam po vahabitski interpretaciji, skuša ob sebi zbrati sunitske in pretežno arabske države, medtem ko je Iran vzpostavil sistem zavezništev s pretežno šiitskimi vladami in gibanji, čeprav niso dvanajstniškega prepričanja.

Ob Siriji, Jemnu še brezglavi dir ob hadžu
Savdska Arabija, teokratična vahabitska monarhija, in Islamska republika Iran sta se tako v zadnjih letih zapletli v posredni vojni v Siriji in Jemnu, kjer sta gonilni sili sovražnih sil. Že tako napete odnose je dodatno obtežil še brezglavi dir ob hadžu 2015, kjer je bilo po uradnih podatkih do smrti poteptanih 769 ljudi, 430 pa je pogrešanih. Občuten delež žrtev brezglavega dira ob ritualnem kamenjanju hudiča v Mini so predstavljali šiitski verniki iz Irana in drugih zalivskih držav - po trditvah Irana, ki jih podpirajo tudi štetja različnih nevladnih organizacij, je v resnici umrlo najmanj 2.400 ljudi, od tega 467 Irancev.


Iranski vrhovni verski voditelj ajatola Ali Hamenej je usmrtitev Nimra Al Nimra, ki jo je izvedla Savdska Arabija, označil za "politično napako". ZDA so opozorile, da lahko dejanje dodatno spodbudi verske napetosti v regiji.

Savdska Arabija je v soboto usmrtila 47 ljudi, ki so jih obsodili terorizma in spodbujanja nasilja. Med temi je obglavila tudi uglednega šiitskega klerika šejka Al Nimra, kar je sprožilo proteste med šiitskimi muslimani. Ostro se je odzvalo več držav, predvsem največji regionalni tekmec sunitske Savdske Arabije, šiitski Iran.

Iranska televizija je podala izjavo Hameneja, ki je dejal, da se bodo politiki v tem sunitskem kraljestvu kmalu soočili z božjim povračilom za usmrtitev Al Nimra. "Savdska Arabija je neupravičeno prelila kri zatiranega mučenika in nedvomno jo bo kmalu doletelo božje maščevanje," je med drugim povedal Hamenej.

Predstavniki šiitskih skupin v regiji so se na usmrtitev Al Nimra, vztrajnega kritika sunitske kraljeve družine v Savdski Arabiji, odzvali s številnimi protesti. Protestirali so v Vzhodni provinci Savdske Arabije, Iraku, Bahrajnu in nekaterih drugih državah. Protestniki so med drugim vzklikali, da je s tem "kriminalnim dejanjem" Savdska Arabija dokazala, da je "hujši sovražnik islama kot Amerika in Izrael".

Obtoževanje terorizma med Teheranom in Riadom
Najhuje je bilo v Iranu, kjer so v Teheranu vdrli na veleposlaništvo Savdske Arabije, ga razdejali, in preden jih je pregnala iranska policija, so ga še zažgali. Očividci so dejali, da so člani prostovoljnih paravojaških skupin v veleposlaništvo metali molotovke. Protestniki so v Mašadu, drugem največjem iranskem mestu, zažgali tudi savdski konzulat. Več ljudi je bilo med posredovanjem policije, ko se je nasilje začelo stopnjevati, aretiranih.

Riad se je na napad na veleposlaništvo ostro odzval in na zagovor poklical iranskega veleposlanika, a v odgovoru je Teheran dejal, da Savdska Arabija že žanje, kar seje. "Savdska vlada podpira teroristična gibanja in skrajneže, z domačimi kritiki pa obračunava z represijo in usmrtitvami," je povedal tiskovni predstavnik iranskega zunanjega ministrstva Husein Džaber Ansari.

Sledil je podoben odgovor Savdske Arabije, ki je podpiranja terorizma obtožila Iran: "Iranski režim je zadnji na svetu, ki lahko obtožuje druge, da podpirajo terorizem, glede na to, da so država, ki podpira terorizem in ki so jo zaradi tega obsodili Združeni narodi in druge države," so zapisali v Riadu in dodali, da je tudi Iran lani usmrtil več sto Irancev "brez jasne pravne osnove".

Iranski predsednik Hasan Rohani je obsodil usmrtitev šiitskega klerika, obenem pa je kritiziral napada na savdsko veleposlaništvo in konzulat. "Dejanja skupine skrajnežev v Teheranu in Mašadu so popolnoma neupravičena," je povedal Rohani in pristojne organe pozval, naj ustrezno ukrepajo proti storilcem. Teheransko tožilstvo je sicer pred tem sporočilo, da so v zvezi z napadom na veleposlaništvu aretirali 40 osumljencev.

Zaskrbljenost nad zaostrovanjem napetosti
Združene države Amerike so tako kot Evropska unija prepričane, da usmrtitev dodatno spodbuja verske napetosti v nemirni regiji. Ameriški State Department je ob tem pozval voditelje v celotni regiji, naj okrepijo prizadevanja za znižanje napetosti, in izrazil zaskrbljenost, da bo posledica usmrtitve Al Nimra še dodatno poslabšala rivalstvo med suiti in šiiti. Čas in razmere terjajo prav nasprotno, so še sporočili iz Bele hiše.

Slovensko zunanje ministrstvo je na Twitterju obsodilo usmrtitve 47 šiitov zaradi domnevnih terorističnih dejanj in spodbujanja nasilja. Ob tem so na MZZ-ju poudarili, da nasprotujejo smrtni kazni kjer koli v svetu.

Tiskovni predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva John Kirby je v imenu ZDA pozval Savdsko Arabijo k spoštovanju in varovanju človekovih pravic ter k zagotovitvi poštenih sodnih postopkov. Kirby je v izjavi dodal, naj Savdska Arabija dovoli mirno izražanje nezadovoljstva nad usmrtitvijo in naj skupaj z drugimi voditelji okrepi prizadevanja za zmanjšanje napetosti.

Oglasili so se tudi predstavniki Združenih narodov. Tiskovni predstavniki generalnega sekretarja ZN-a Ban Ki Muna so dejali, da so "globoko osupli" nad usmrtitvijo, in ponovno pozvali k odpravi smrtne kazni. Tudi Združeni narodi so pozvali k preprečevanju stopnjevanja napetosti v regiji in med ločinama.

Savdske usmrtitve razbesnela šiite po svetu
Šiiti besnijo nad Savdijci
Savdska usmrtitev šiitskega klerika razburja svet