Savdijci povečujejo svoj arzenal. Foto: Reuters
Savdijci povečujejo svoj arzenal. Foto: Reuters
Rusija je druga izvoznica orožja za ZDA. Foto: Reuters

Skupno se je uvoz orožja v bližnjevzhodne države povečal za 61 odstotkov, medtem ko je v istem obdobju uvoz orožja v evropske države upadel za 41 odstotkov. Velika Britanija je prodala več orožja Savdski Arabiji kot kateri koli drugi državi. Savdska Arabija je tudi največji trg za ameriško orožje in kupi več ameriškega orožja kot britanskega, kaže poročilo stockholmskega mirovnega inštituta (SIPRI).


Največje izvoznice orožja:
1. ZDA
2. Rusija
3. Kitajska
4. Francija
5. Nemčija

Britanska podjetja naj bi Savdijcem od leta 2010 prodala za več kot 5,6 milijarde funtov orožja, od začetka savdskih zračnih napadov na Jemen pred letom dni pa so odobrili več kot sto novih licenc za izvoz. Pri tem je najspornejša prodaja bojnega letala typhoon, s katerim Savdska Arabija napada tudi civilne tarče v Jemnu.


Največje uvoznice orožja:
1. Indija
2. Savdska Arabija
3. Kitajska
4. ZAE
5. Avstralija


"Koalicija arabskih držav v Jemnu uporablja predvsem ameriško in evropsko napredno orožje,"
pravi Pieter Wezeman, raziskovalec pri SIPRI-jevem programu za vojaške izdatke. "Kljub nizkim cenam nafte naj bi se večje pošiljke orožja na Bližnji vzhod nadaljevale v okviru pogodb, podpisanih v zadnjih petih letih."

Iran po sprostitvi sankcij v nakup orožja
Poročilo navaja, da je Savdska Arabija druga največja uvoznica orožja na svetu - za Indijo. Drugod po Bližnjem vzhodu je v istem obdobju Katar uvozil za 279 odstotkov več orožja, Združeni arabski emirati za 35 odstotkov, Egipt pa za 37 odstotkov, večinoma zaradi lanskega skokovitega porasta.

Po podatkih poročila je zelo malo orožja uvozil Iran, predvsem zaradi embargov. Z nedavnim jedrskim sporazumom naj bi se to sicer spremenilo in Teheran se že ozira po večjih nakupih orožja. Še letos naj bi Rusija v Iran izvozila več lovcev suhoj Su-30SM, kar sicer ZDA opozarjajo, da bi lahko kršilo še vedno obstoječi ZN-ov embargo na orožje.

Znatno se je uvoz orožja povečal tudi azijskim državam, pri čemer prednjači Vietnam, ki je v zadnjih petih letih uvozil kar za 699 odstotkov orožja več - večinoma ruskega. Vietnam krepi svoje oborožene sile ob ozemeljskih sporih s Kitajsko v Južnem Kitajskem morju. Kitajska je izvozila za 88 odstotkov orožja več, pri čemer je njen glavni trg Pakistan, ruski pa Indija.