Za Badavijevo izpustitev iz zapora si prizadevajo številne mednarodne vladne in nevladne organizacije. Za zdaj njihovi pozivi niso bili uslišani. Foto: EPA
Za Badavijevo izpustitev iz zapora si prizadevajo številne mednarodne vladne in nevladne organizacije. Za zdaj njihovi pozivi niso bili uslišani. Foto: EPA
Ensaf Haidar
Ensaf Haidar, Badavijeva žena, je za Independent povedala, da naj bi želeli njenemu možu v Savdski Arabiji ponovno soditi. Če ga bodo spoznali za krivega verskega odpadništva, mu grozi smrtna kazen. Foto: EPA

Kot je poročal Independent, ki se sklicuje na sporočila Badavijeve žene Ensaf Haidar, želijo zdaj sodniki na savdskem kazenskem sodišču ponovno odpreti primer proti Badaviju in mu soditi zaradi verskega odpadništva. Če bo spoznan za krivega, mu grozi smrtna kazen. Haidarjeva je povedala, da je od uradnih virov znotraj konservativnega kraljestva dobila več namigov, da naj bi Badaviju ponovno sodili zaradi kritiziranja klerikov na svojem blogu.

Novica, ki jo je sporočila Badavijeva žena, predstavlja velik udarec Badavijevi družini in podpornikom, ki so upali, da bo mednarodni pritisk glede primera, ki se je v zadnjih mesecih močno okrepil, Savdsko Arabijo prisilil, da kazen vendarle omili.

Dvakrat obsojen, vsakič strožja kazen
Savdsko sodišče je Badavija prvič obsodilo julija 2013, ko mu je dosodilo dobrih sedem let zaporne kazni in 600 udarcev. Kasneje je prizivno sodišče sodbo razveljavilo in zahtevalo ponovno sojenje, ki se je maja lani končalo s strožjo kaznijo – Badavija so zaradi razžalitve islama obsodili na deset let zapora, 1.000 udarcev (50 vsak teden) in 190.000 evrov globe. Prvič so ga prebičali v začetku januarja pred množico ljudi pred mošejo Al Džafali v mestu Džeda, kasneje pa so bičanja zaradi zapornikovega slabega zdravstvenega stanja, saj je zdravnik ocenil, da novega bičanja ne bi preživel, vsak teden prelagali.

Decembra lani je Badaviju grozilo tudi, da bi ga obtožili verskega odpadništva, za kar je v Savdski Arabiji zagrožena smrtna kazen, ker je na Facebooku všečkal stran "Arabski kristjani", a je uspel sodišče prepričati, da je musliman, zato so tožbo opustili.

V zaporu zaradi pozivov k zaščiti človekovih pravic
Raif Badavi je v zaporu od junija 2012, ker je ustanovil mrežo somišljenikov, ki se v tej fevdalni teokraciji zavzemajo za človekove pravice, ki ji vlada številna kraljeva družina. Svoja razmišljanja je objavljal na blogu z naslovom Free Saudi Liberals, pred aretacijo pa je razglasil "dan liberalizma" in pozval h koncu verskega vpliva na življenje v Savdski Arabiji, konservativni monarhiji.

Evropski parlament, ne pa vsi slovenski poslanci, z resolucijo obsodil mučenje
Mučenje savdskega blogerja so močno obsodili povsod v zahodnem svetu, mednarodne vladne in nevladne organizacije pa so si prizadevale, da bi oblasti blogerja izpustile. Svojo vlogo je skušal pri tem uveljaviti tudi Evropski parlament, ki je sprejel resolucijo, kjer so poslanci ostro obsodili bičanje, pozvali k izpustitvi "zapornika vesti" in k spoštovanju konvencije Združenih narodov o mučenju, ki jo je podpisala tudi Savdska Arabija.

Poziv Savdski Arabiji so podprle vse politične skupine razen Evropske ljudske stranke, proti resoluciji pa so glasovali slovenski evropski poslanci Milan Zver, Romana Tomc, Patricija Šulin, Lojze Peterle in Franc Bogovič. Za Siol.net so takrat pojasnili, da so proti glasovali zato, ker resolucija Savdsko Arabijo preveč enači s teroristično organizacijo Islamska država.