Svetovni voditelji si podajajo kljuke v Riadu in hvalijo pokojnega kralja Abdulaha kot
Svetovni voditelji si podajajo kljuke v Riadu in hvalijo pokojnega kralja Abdulaha kot "reformatorja in modernizatorja Savdske Arabije". Foto: Reuters
Kralj Salman ob pokopu predhodnika kralja Abdulaha
V skladu s strogo vahabistično interpretacijo islama so kralja Abdulaha pokopali še isti dan v neoznačeni grob, pri tem pa v državi niso razglasili nobenega dneva žalovanja. Foto: Reuters
Savdski kralj Abdulah in predsednik ZDA Barack Obama
Ameriški predsednik Barack Obama bo skrajšal obisk v Indiji in bo v torek odletel naprej v Riad, da izreče sožalje najpomembnejšemu ameriškemu zavezniku v arabskem svetu. Foto: Reuters


V soboto in nedeljo Abdulahov polbrat in novi savdski kralj Salman sprejema žalujoče. A tudi v naslednjih dneh bodo v državo pripotovali številni visoki tuji gostje. Med drugim bo ameriški predsednik skrajšal svoj obisk Indije in v Riad prispel v torek, da bi izrekel sožalje, je sporočila Bela hiša.

V savdski prestolnici sta se v soboto s sožaljem oglasila britanski premier David Cameron, britanski princ Charles in francoski predsednik Francois Hollande. Na prošnjo nemške kanclerke Angele Merkel je Nemčijo zastopal nekdanji predsednik Christian Wulff. Iz Španije je priletel kralj Filip VI., iz Danske kronski princ Frederik.

Na Otoku celo spustili zastave na pol droga
V številnih zahodnih državah, predvsem evropskih, se dobršen del javnosti sprašuje nad ustreznostjo izrazov sožalja in hvalnicami na račun kralja Abdulaha, ki je 20 let formalno, predtem pa še desetletje neformalno vladal največji naftni izvoznici na svetu. V Veliki Britaniji so odzivi najburnejši, saj so v petek v znak žalovanja celo spustili zastave na pol droga, kar je ogorčilo tudi številne politike vladajoče konservativne stranke.

Zaprta vahabitska tiranija
Savdska Arabija
kot izredno konservativna teokratična monarhija, kjer je vse življenje podrejeno strogi puritanski interpretaciji islama, kot ga pridigajo vahabisti, že dolgo velja za eno najbolj represivnih držav sveta glede človekovih pravic. Surove kazni, kot so obglavljanja, kamenjanje, sekanje udov in bičanje, so redno na sporedu.

Pred dnevi so v najsvetejšem muslimanskem mestu Meki tako javno obglavili žensko, svet razburja tudi bičanje blogarja Raifa Badavija. Sama Savdska Arabija se nikoli ni prepričljivo otresla obtožb, da namerno širi in financira vahabizem po islamskem svetu in je s tem zakrivila tudi izbruh skrajnega salafizma, ki v obliki Al Kaide in Islamske države tepe tudi po deželi pravovernih.

Iran k tekmecem poslal zunanjega ministra
Kljub dolgoletnemu rivalstvu in rožljanju z orožjem je Iran v Savdsko Arabijo poslal zunanjega ministra Džavada Zarifa. Sosedi prek Perzijskega zaliva sta zadnja leta zapleteni v vse ostrejši spopad za regionalno prevlado, zaradi česar se stopnjujejo spopadi na ločnici šiiti-suniti.

Sožalje arabski velesili, ki kot edina država na svetu nosi priimek vladajoče družine, je izrekel tudi generalni sekretar Združeni narodov Ban Ki Mun in ob tem Abdulaha pohvalil "za promocijo dialoga med svetovnimi verami".

Hitra in vnaprej predvidena tranzicija
Abdulah je umrl v petek v starosti okrog 90 let - obstajajo namreč nejasnosti glede datuma rojstva - po dolgi bolezni. Decembra so ga v bolnišnico odpeljali zaradi pljučnice. Že na pogrebni slovesnosti v Riadu v petek se je zbrala množica bližnjevzhodnih voditeljev. Novi 79-letni kralj Salman, ki je že zadnja leta dejansko vodil vlado, je obljubil, da bo nadaljeval dozdajšnjo politiko in hkrati že imenoval vse ključne ministre, pri čemer so vključeni tudi voditelji nove generacije princev družine Savd.