Ženske v Savdski Arabiji nimajo enakih pravic kot moški. Foto: EPA
Ženske v Savdski Arabiji nimajo enakih pravic kot moški. Foto: EPA

Nekaj deset ljudi v tradicionalnih oblačilih se je zbralo pred kraljevim sodiščem in sedežem vlade, kjer so izražali nasprotovanje družbenim spremembam v konservativni monarhiji.

Protestnike je razburila odločitev sveta šure, ki je vlado pozval, da prouči možnosti za uvedbo športne vzgoje za dekleta v javnih šolah, čemur konservativci že dolgo nasprotujejo, saj se bojijo, da bi zahodne ideje ogrozile islamske vrednote.

V Savdski Arabiji ženske ne smejo voziti avtomobila, za zaposlitev, odprtje bančnega računa, potovanje v tujino ali za operacijo pa morajo zaprositi svojega moškega "zaščitnika".

V zadnjem desetletju so se sicer stvari začele premikati in počasi se sprejemajo reforme, ki odpravljajo neenakost in ženskam dajejo več pravic. A savdska kraljeva družina je pri svojem vladanju močno odvisna od vplivnih klerikov, ki odločno nasprotujejo vsakršnim spremembam.

Pred letom dni so oblasti dovolile športno vzgojo za dekleta na zasebnih šolah, če pri tem nosijo primerno zakrivajoča oblačila.

Velik premik je pomenilo tudi imenovanje 30 žensk v svet šure, ki predstavlja svetovalni organ vlade. Oblasti so začele spodbujati tudi zaposlovanje žensk.

V savdski monarhiji so prepovedani vsi protesti. V sredo je sodišče nekega aktivista obsodilo na šest let zapora, ker je sodeloval v nezakonitem protestu in organiziral shod v podporo pravicam žensk.