Schettino si je razbitino samo ogledal in ni sodeloval pri preiskavi. Foto: EPA
Schettino si je razbitino samo ogledal in ni sodeloval pri preiskavi. Foto: EPA

Lani septembra iz morja dvignjene razbitine 290 metrov dolge in 115.000 ton težke ladje ležijo na podvodni ploščadi pred pristaniščem v Gigliu ob Toskanski obali, kjer je ladja potonila 13. januarja 2012. V nesreči je umrlo 32 ljudi.

Kapitan Francesco Schettino je obtožen večkratnega uboja, predčasne zapustitve ladje in povzročitve okoljske škode. V primeru obsodbe mu grozi do 20 let zapora. Proces bi bil lahko končan še pred poletjem.

"Občutkov, ki so me prevzeli, ko sem zagledal razbitino, se ne da opisati z besedami. Razmišljal sem o zadnjih dveh letih ter o številnih lažeh, ki so bile izrečene o noči nesreče," je dejal Schettino, ki se ogleda razbitin najprej ni hotel udeležiti, a ga je nato prepričal njegov odvetnik Domenico Pepe, ki želi, da se razjasni ozadje nesreče.

V pristanišču so Schettina pričakali številni novinarji, do razbitine pa ga je nato odpeljal manjši čoln obalne straže. Pri ogledu razbitin je sodeloval le kot obtoženec in ni pomagal pri preiskavi.

Schettino kliče na odgovornost tudi druge
Potapljajočo se ladjo je Schettino zapustil, preden se je uspelo rešiti vsem potnikom, zato je bil deležen hudih kritik. V svojo obrambo je povedal, da mu je spodrsnilo in je pri tem padel v rešilni čoln.

Sam sprejema krivdo kot kapitan ladje, a je prepričan, da bi morali za nesrečo odgovarjati tudi lastniki ladje in posadka. Njegovi odvetniki upajo, da bo preiskava razjasnila morebitno nepravilno delovanje opreme in to, ali so kakšne napake botrovale nesreči oziroma pospešile potop ladje.

Schettino obiskal razbitine
Schettino obiskal razbitine