Kandidate za kanclerski položaj čaka še eno in zadnje televizijsko soočenje. Foto: Reuters
Kandidate za kanclerski položaj čaka še eno in zadnje televizijsko soočenje. Foto: Reuters

Po javnomnenjskih raziskavah ima Scholz trenutno okoli 25-odstotno podporo, Armin Laschet iz Krščansko demokratske unije (CDU) pa okoli 20-odstotno podporo.

Kot poroča dopisnica RTV Slovenija iz Berlina, je v tokratnem soočenju Laschet ostro napadel protikandidata Scholza, mu očital številne finančne afere in ga obtožil, da spodkopava pravno državo.

"Če bi moj finančni minister delal tako kot vi, bi imeli velike težave," je Laschet očital Scholzu.

Napad na zmago

Po poročanju Polone Fijavž je Laschet napadal, kot da nima več česa izgubiti, in bil tako napadalen, kot ga doslej še nismo doživeli. Do volitev sta namreč še dva tedna in če ne pride do preobrata zdaj, bo po ocenah mnogih poznavalcev CDU volitve izgubil. In ta trend je sinoči skušal obrniti Laschet, ki je sedanjega finančnega ministra Scholza je obtožil, da je bil soudeležen v obeh velikih finančnih aferah Cumx in Wirecard.

Predvolilno soočenje v Nemčiji

Zvezno tožilstvo je pred dnevi preiskovalo finančno in pravosodno ministrstvo, kdo je odgovoren, da Agencija za pranje denarja ni ukrepala ob sumih prenosa milijonov v tujino. Laschet je za to neposredno okrivil Scholza, da bi spodkopal zaupanje vanj.

Scholz je na Laschetove navedbe odgovoril: "Po vaših vprašanjih vidimo, kako nepošteni ste." Zavrnil je očitke in zatrdil, da je izboljšal nadzorne zmogljivosti ministrstva.

Hkrati je Laschet opozarjal na nevarnost leve koalicije strank SPD-ja, Zelenih in Levice, ki bo po njegovih besedah zvišala davke in ogrozila blagostanje Nemčije.

Scholz je obdržal taktiko, ki se mu je doslej obrestovala. Zavračal je obtožbe, malo napadal in dajal je vtis, da se nanj lahko računa in zanese.

Annalena Baerbock iz stranke Zelenih, ki ni več v igri za kanclerski položaj, je napadala Lascheta, oba pa obtožila, da se prerekata o preteklosti, ko je treba odločati o prihodnosti.

Trenutno gleda na ankete najbolje kaže SPD-ju. Foto: Reuters
Trenutno gleda na ankete najbolje kaže SPD-ju. Foto: Reuters

Nemčiji se obeta preobrat

Javnomnenjske raziskave po drugi razpravi so pokazale, da je bil za več kot 40 odstotkov gledalcev Scholz najverodostojnejši kandidat, med neodločenimi pa bi po sinočnjem soočenju največ glasov pobrala Annalena Baerbock za stranko Zelenih. Zato se vse bolj zdi, da bo Laschet v 13 dneh do volitev težko preprečil zmago kandidata Socialdemokratov Scholza.

Tudi na prvem televizijskem soočenju konec avgusta je največ simpatij gledalcev požel Scholz, ki je takrat prepričal 36 odstotkov gledalcev, medtem ko se je Laschet uvrstil za Baerbock na tretje mesto.

Volitve v Nemčiji bodo 26. septembra. Če bo Scholzu uspelo zmagati, bo to velik preobrat za SPD, ki je v zadnjih letih doživljal volilne poraze, tako na ravni države kot nemških zveznih dežel.

Laschetu se ni obrestoval napad na Scholza