Arnold Schwarzenegger je bil na položaju guvernerja Kalifornije osem let. Foto: EPA
Arnold Schwarzenegger je bil na položaju guvernerja Kalifornije osem let. Foto: EPA
Terminator 2
Arnold Schwarzenegger je zaslovel s filmom Terminator. Foto: EPA

Po sedmih letih nekdanji hollywoodski zvezdnik, ki se ga je zaradi vloge v filmu Terminator na guvernerskem položaju oprijel vzdevek "guvernator", "zlato državo" zapušča v finančnih težavah, a sam trdno stoji za vsemi svojimi odločitvami. "Najpomembneje pri službi, ki sem jo opravljal zadnjih sedem let, je strast. Ne sme te biti strah," je Schwarzenegger povedal za časopis Los Angeles Times. "Zelo hitro moraš spoznati, da tveganje ne prinaša političnega samomora," je še dodal.

"Zgodovina bo kot zadnja sodila moje dosežke," pa je Schwarzenegger povedal v zadnjem radijskem nagovoru. "Položaj zapuščam ponosen na to, kar sem dosegel. Še posebej sem ponosen, da se nikoli nismo bali težkih odločitev in smo dali ideologijo na stran v korist kompromisov. Včasih me je to stalo političnih točk. Toda vedno sem delal, kar je najbolje za prihodnost Kalifornije," je sklenil Schwarzenegger.

Podpora mu je v zadnjih letih padala
Čeprav je Schwarzenegger mnoge navdušil s tem, kako se je prelevil v liberalnega republikanca in zagovornika zelene politike ter bil na volitvah leta 2006 ponovno izvoljen za guvernerja, je njegova podpora v javnomnenjskih raziskavah v zadnjih letih strmo padala, k temu pa je pripomoglo tudi slabo finančno stanje Kalifornije, ki se je leta 2008 znašla na robu bankrota.

V zadnjem radijskem nagovoru se je Schwarzenegger zahvalil tudi Kaliforniji. "Mojo družino, mojo kariero in ves moj uspeh dolgujem Kaliforniji. Priložnost, da nekaj tega povrnem kot guverner, je bila uresničitev sanj priseljenca," je povedal Schwarzenegger.

Kaj bo Terminator počel zdaj?
Schwarzeneggerja bo na položaju guvernerja nasledil demokrat Jerry Brown, ki je zmagal na novembrskih volitvah, še vedno pa ostaja uganka, kaj bo po odhodu z guvernerskega položaja počel 63-letni nekdanji prvak v bodybuildingu, ki se je z 21 leti iz rodnega Gradca v Avstriji podal v Hollywood in naredil filmsko kariero. Prejšnji mesec je povedal, da ima veliko možnosti, od pisanja avtobiografije do snemanja filmov in poslovnih projektov.

"Ni jasno, kaj me čaka, saj imam zaradi vseh stvari, ki sem jih počel, veliko možnosti," je nekdanji guverner povedal v enem od intervjujev. "Od zdravstvene industrije, okoljskih problemov, politike do pisanja knjig ali govorov, tudi igranja. Vse to lahko počnem, tako da se mi v prihodnosti odpirajo številna vrata," je še dodal.

Številni ljudje ugibajo, ali bo nekdanji Terminator nadaljeval politično kariero, a je jasno, da ne bo protikandidat Baracku Obami na naslednjih predsedniških volitvah leta 2012, saj se lahko za ta najvišji politični položaj v ZDA potegujejo samo ljudje, rojeni v ZDA.