Srbska policija v zadnjem času pospešeno išče Mladića. Njegova aretacija in izročitev Haagu je eden izmed pogojev za srbsko članstvo v EU-ju. Foto: EPA
Srbska policija v zadnjem času pospešeno išče Mladića. Njegova aretacija in izročitev Haagu je eden izmed pogojev za srbsko članstvo v EU-ju. Foto: EPA
Ratko Mladić
Za Mladićem je v Srbiji razpisano milijon evrov nagrade. Foto: EPA
Radovan Karadžić
Radovan Karadžić, pred Mladićem najbolj iskani haaški obtoženec, je na begu močno spremenil svoj videz. Foto: EPA

Kot poročajo srbski mediji, ki se sklicujejo na vir blizu tajne policije, naj bi najbolj iskani haaški obtoženec popolnoma pretrgal vezi z zunajim svetom in nima stikov niti z družino niti s prijatelji. To, kje se nahaja, naj bi vedela le ena oseba, ki mu vsakih sedem do deset dni nosi hrano in zdravila.

Skrit v mestni džungli?
Zakaj torej policija ne aretira Mladića? "To ni tako preprosto. Ne vemo točno, kje se nahaja. Imamo samo določene zanesljive podatke, ki smo jih dobili od Mladiću bližnjih ljudi, od tistih, ki so bili nekoč v njegovem ožjem krogu. Po informacijah, ki jih imamo, se je zabarikadiral v enem izmed stanovanj. Sumimo, da se skriva v enem od treh blokov v Novem Beogradu, vendar ne moremo preiskati vsakega stanovanja. To je preprosto neizvedljivo," trdi vir in dodaja, da so bloki v Novem Beogradu "verjetno najprimernejši za skrivanje v Evropi. Ti bloki so prava mestna džungla, v kateri lahko več let ostaneš neopažen. Mladić kot izkušen vojak to ve. Prej bi ga odkrili v kaki vasi ali predmestnem naselju, kjer se vsi poznajo in vsakega novega prišleca takoj opazijo."

Kljub temu naj bi operativci začeli iskati Mladića po Novem Beogradu. Pri tem so pozorni na "nelogičnosti. Iščemo npr. stanovanja, v katerih se uporabljata elektrika in voda, ki plačujejo vse račune, v katerih pa nihče ne uporablja telefona," še razkriva neimenovani vir.

Policija ne ve, kako je videti
Pri bežanju pred roko pravice ima Mladić še to prednost, da nihče pravzaprav ne ve, kako je videti zdaj. Njegove zadnje fotografije segajo namreč v sredino 90. let prejšnjega stoletja.

Velika verjetnost, da se ne bo predal brez boja
Srbska policija je tudi ocenila možna tveganja Mladićeve aretacije. Po tej oceni so možnosti, da bi aretacija generala potekala brez spopada s policijo in žrtev, minimalne. Psihologi, ki so preučevali Mladićevo osebnost, menijo, da obstaja 80-odstotna možnost, da se bo nekdanji vojaški poveljnik bosanskih Srbov ob poskusu aretacije upiral ali pa da se bo skušal ubiti. Podobnega mnenja je upokojeni general Ninoslav Krstić, ki je z Mladićem nekaj časa skupaj služil. "Dobro ga poznam, in kjer koli se nahaja, sem prepričan, da se ne bo mirno predal. Ne vem sicer, ali bi se ravno ubil, prepričan pa sem, da bi se na vsak način skušal aretaciji izogniti," meni Krstić.

T. V.