Leots so v Rusiji za ta letni čas temperature v povprečju nižje za 12 stopinj Celzija. Foto: EPA
Leots so v Rusiji za ta letni čas temperature v povprečju nižje za 12 stopinj Celzija. Foto: EPA

"Meteorologi za ponedeljek napovedujejo val izjemno nizkih temperatur. Starši otrok, ki obiskujejo osnovno šolo, imajo pravico, da svojih otrok ne pošljejo v šolo, če se bodo temperature spustile pod minus 25 stopinj Celzija," je dejal predstojnik za šolstvo v moskovski mestni upravi.
Temperature v Rusiji se bodo spustile na minus 30 stopinj Celzija, v Moskvi na minus 23 stopinj Celzija. Državo je hladna fronta zajela pred desetimi dnevi, v Sibiriji so tako izmerili kar minus 50 stopinj Celzija.

Oblasti v Sibiriji so prebivalcem celo odsvetovale daljše vožnje z avtomobilom, saj je prevelika nevarnost, da bi ob morebitnih nesreči in čakanju na reševalce zmrznili. Zdravniki svetujejo, da otroci, mlajši od treh let, ne zapuščajo domov.

Razlog za izjemno nizke temperature so posebni vremenski pojavi, ki so se v takšni obliki nazadnje pojavili leta 1938. Zato so povprečne decembrske temperature v Rusiji letos tudi do 25 stopinj nižje kot po navadi, najhujši mraz Rusi sicer pričakujejo januarja, februarja.