Napadalec je začel streljati, ko sta policista ustavila njegovo vozilo. Foto: AP
Napadalec je začel streljati, ko sta policista ustavila njegovo vozilo. Foto: AP

Napadalec, po opisu policije gre za okoli 30 let starega belega moškega, ki je bil v avtomobilu, je začel streljati, potem ko sta njegovo vozilo med mestoma Midland in Odessa ustavila tamkajšnja policista. Nanju je streljal, potem pa se odpeljal proti mestu Odessa. Na poti je streljal na druge udeležence v prometu in mimoidoče, poroča BBC. V Odessi je zapustil svoj avtomobil, ukradel poštno vozilo in nadaljeval strelski pohod.

Policija je napadalca ustavila in ubila na parkirišču kompleksa kinodvoran, kjer je streljal na obiskovalce v avtomobilih in mimoidoče. Ranjenih je bilo več kot 20 ljudi. Po poročanju policije vsi niso bili ustreljeni, ampak je poškodbe povzročilo tudi razbito steklo, ko je napadalec streljal v njihove avtomobile.

Tiskovni predstavnik policije v Odessi je sporočil, da se je število mrtvih s pet povišalo na sedem, še najmanj en človek pa ostaja v smrtni nevarnosti, poroča Guardian.

Iz bolnišnice v Odessi so sporočili, da so sprejeli 14 ljudi, med ranjenimi pa je tudi manj kot dve leti star otrok.

Trump napadalca označil za izjemno bolnega človeka

Ameriški predsednik Donald Trump je po vrnitvi v Belo hišo iz svojega letovišča Camp David napovedal, da bo skupaj z demokrati in republikanci v kongresu pretresal orožarsko zakonodajo.

Predsednik je sporočil, da je zavezan najti načine, kako bistveno zmanjšati pogostost strelskih napadov, med drugim z omejevanjem dostopa do orožja "nevarnim ljudem", uvedbo strožjih kazni za kazniva dejanja, storjena z orožjem, in širitvijo storitev duševnega zdravja.

Teksaškega napadalca je označil za "izjemno bolnega človeka", ob tem pa dejal, da strožji pregledi kriminalne preteklosti ne bi preprečili strelskih napadov v ZDA.

Teksaški guverner Greg Abbott je dejal, da ne bodo pustili, da Teksas preplavita "sovraštvo in nasilje". "Združili se bomo, kot Teksašani vedno se, v odzivu na to tragedijo."

Demokrati pozivajo k spremembam zakonodaje

Demokratska predsedniška kandidata so po streljanju pozvali k spremembam orožarske zakonodaje. Teksašan Beto O'Rourke je za CNN dejal, da "misli in molitve" niso več dovolj in da je treba sprejeti ukrepe za končanje epidemije nasilja s strelnim orožjem v ZDA. "Moramo biti iskreni do sebe. To se bo dogajalo znova in znova," je tvitnil drugi demokratski kandidat Julian Castro.

Ameriški podpredsednik Mike Pence je sporočil, da bosta s predsednikom Donaldom Trumpom delala s kongresom za "obravnavo in soočanje s to nadlogo množičnih grozodejstev v državi".

CNN še poroča, da naj bi prav danes v Teksasu zečelo veljati več orožarskih zakonov, po katerih bo nošnja orožja dovoljena v verskih objektih, prav tako bo manj omejitev za varnostnike na šolskih območjih.

ZDA: Strelski napad v Teksasu