Seehofer (levo) in Söder sta bila še pred tedni ostra kritika drug drugega. Foto: Reuters
Seehofer (levo) in Söder sta bila še pred tedni ostra kritika drug drugega. Foto: Reuters
Angela Merkel
Merklova si želi stabilno vlado. Foto: Reuters

Seehoferja je na kongresu CSU-ja v Nürnbergu za starega novega vodjo stranke podprlo 83,7 odstotka delegatov, kar je za štiri odstotke manj kot pred dvema letoma. Na položaju ministrskega predsednika Bavarske pa ga bo v prvi četrtini prihodnjega leta v skladu z dogovorom v stranki nasledil trenutni bavarski finančni minister Markus Söder. Tega naj bi za novega bavarskega ministrskega predsednika potrdili na kongresu CSU-ja.

"Novo obdobje"
Seehofer v delitvi položajev predsednika stranke in ministrskega predsednika Bavarske vidi prelomnico. "Z današnjim dnem v CSU-ju vstopamo v novo obdobje," je dejal in dolgoletnemu političnemu tekmecu Söderju obljubil, da bo z njim tesno sodeloval. Seehofer je tudi pohvalil svojega naslednika, ker je že kot minister za Bavarsko "opravil odlično delo brez napak".

V CSU-ju, sestrski stranki Krščanskodemokratske unije (CDU) Angele Merkel, že dolgo poteka boj za prevlado, ki naj bi tudi prispeval k slabemu izidu stranke na septembrskih parlamentarnih volitvah. Po tem volilnem polomu so se pritiski na Seehoferja, da se umakne vsaj z enega izmed dveh ključnih položajev, še okrepili.

Rekordno nizka podpora
Na omenjenih volitvah je CSU prejel rekordno nizko podporo - 38,8 odstotka, medtem ko je še leta 2013 prejel več kot 49 odstotkov. Predtem je bila stranka vajena celo absolutne večine. Čeprav CSU nastopa le na Bavarskem, sta uspeh in podpora stranke ključna za njeno večjo sestro, Krščanskodemokratsko unijo (CDU) Merklove.

SPD potrdil uvodna pogajanja
Zbrane delegate je na kongresu v Nürnbergu nagovorila tudi kanclerka, ki je pozdravila odločitev Socialdemokratske stranke (SPD), da vstopi v uvodna koalicijska pogajanja, in napovedala, da bo Nemčija dobila stabilno vlado. Vodja SPD-ja Martin Schulz je namreč v petek po srečanju vodstva izjavil, da se bodo uvodna pogajanja začela na začetku januarja, končala pa naj bi se že v drugem tednu istega meseca. "Veliko je v igri, postavili smo si visoke cilje," je poudaril. "Božičnim počitnicam sem se že odpovedal," je še dodal.

O morebitnem prehodu z uvodnih na konkretnejše koalicijske pogovore bodo morali sicer v SPD-ju odločati na izrednem kongresu stranke, ki je predviden za 14. januar. Schulz je pojasnil, da bi lahko kongres tudi prestavili. Koalicijsko pogodbo, če jo bodo sklenili, pa bo moralo potrditi še okoli 440.000 članov stranke.

Nove vlade tako v Berlinu ne bo pred pomladjo, če bodo prizadevanja za oblikovanje velike koalicije neuspešna, pa Nemčiji grozijo predčasne volitve.