Panel z vrati za zasilni izhod je odpadel med letom na višini skoraj 5000 metrov. Foto: Reuters
Panel z vrati za zasilni izhod je odpadel med letom na višini skoraj 5000 metrov. Foto: Reuters

Več kot 170 letal boeing 737 max 9 je že četrti dan zapored prizemljenih, potem ko je v soboto z letala tega modela kmalu po vzletu z letališča v Portlandu odpadel panel z vrati. Letalo je moralo zasilno pristati, incident pa se je končal z nekaj lažje poškodovanimi potniki.

FAA je nato prizemljila vsa nova Boeingova letala 737 max 9 v ZDA. Kot je sporočila, bodo letala ostala prizemljena, dokler ne bodo končani potrebni pregledi, kar vključuje vrata za izhod z leve in desne strani kabine, sestavne dele vrat ter pritrdilne elemente.

Calhoun je v torek zatrdil, da bodo zagotovili popolno preglednost podatkov, ki so potrebni za preiskavo, in bodo polno sodelovali s preiskovalci. Kot je na srečanju z zaposlenimi dejal Calhoun, bo družba učinkovito sodelovala z Nacionalnim odborom za varnost v prometu (NTSB), Zvezno upravo za zračni promet (FAA) in drugimi pristojnimi organi.

"Pretresen do kosti"

"Za začetek smo priznali našo napako," je dejal prvi mož Boeinga in pojasnil, da so v stiku tudi s kupci modela 737 max 9. Po podatkih FAA-ja jih po vsem svetu leti 171. "Izvedli bomo posodobitve na podlagi njihovih odzivov in zahtev," je napovedal.

Na srečanju je Calhoun zatrdil, da se taka nesreča ne sme več nikoli več ponoviti, ob tem pa povedal, da ga je dogodek "pretresel do kosti".

Ameriški letalski družbi Alaska Airlines in United Airlines, ki v ZDA edini uporabljata ta model boeingovega letala, sta na več prizemljenih letalih 737 max 9 odkrili zrahljane dele in nezategnjene vijake, kar je povzročilo strah, da bi se ponovila podobna nesreča.

Po zatrjevanju Calhouna bo podjetje poskrbelo, "da bo vsako naslednje letalo, ki bo poletelo na nebu, dejansko varno". Pohvalil je tudi Alaska Airlines, kjer so se takoj odločili, da prizemljijo svoja letala 737 max 9, pri čemer je dejal, da se sam zaveda, kako težko je prizemljiti letalo, kaj šele celo floto.