'Joca Amsterdama' imenujejo tudi boter srbskega podzemlja. Foto: Nacional
'Joca Amsterdama' imenujejo tudi boter srbskega podzemlja. Foto: Nacional
Pukanić in kolega Franjić sta življenje izgubila v eksploziji pred uredništvom Nacionala v Zagrebu. Foto: EPA

naj bi moral, če bo želel dobiti status zaščitene ključne priče, izpolniti seznam zahtev, ki so ga v dogovoru spisale policije štirih držav.



"Amsterdam" v vrhu mamilarskih poslov
"Jocić je bil osrednja osebnost organiziranega kriminala v Srbiji, na Nizozemskem in v Bolgariji, prek prijateljev, ki so imeli v svojih rokah niti vseh zločinov na Hrvaškem, pa je bil še kako podučen o vsem, kar se je tam dogajalo. Bolgari in Nizozemci imajo zanj številna vprašanja glede vrste mafijskih obračunov in plačanih likvidacij v svojih državah v preteklih desetih letih. Seznam pogojev, ki jih bodo ponudili Jociću za pridobitev status zaščitene priče, bo dolg," je za Blic povedal neimenovani vir.

Blic še navaja, da je eden izmed pogojev, ki jih bo moral izpolniti Jocić, bolj znan pod vzdevkom Joco Amsterdam, tudi razkritje vseh kanalov tihotapljenja mamil iz Kolumbije v Evropo. Jocić naj bi bil namreč že deset let v samem vrhu teh poslov, pod nadzorom pa naj bi imel skoraj celotno evropsko tržišče mamil. Jocićev odvetnik še naprej trdi, da ni dokazov, da je njegov klient storil kaznivo dejanje, ki mu ga očitajo.

Pritožba zavrnjena
Srbski notranji minister Ivica Dačić pa je danes v odzivu poudaril, da je podelitev statusa priče stvar tožilstva in ne policije. Jocića je zaradi suma, da je vpleten v umor lastnika in urednika Nacionala, 27. aprila v Beogradu aretirala srbska policija. Preiskovalni sodnik posebnega sodišča v Beogradu je nato 30. aprila odredil preiskavo in za Jocića odredil enomesečni pripor.

Zaradi teže kaznivega dejanja, za katerega je predvidena kazen od 30 do 40 let zapora, je to sodišče konec maja sprejelo odločitev o podaljšanju pripora za še dva meseca. Obramba se je na to pritožila na srbsko vrhovno sodišče, ki pa jo je zavrnilo kot neutemeljeno.