Mohamed bin Zajedal al Nahjan je novi voditelj Emiratov. Foto: Reuters
Mohamed bin Zajedal al Nahjan je novi voditelj Emiratov. Foto: Reuters

61-letni šejk Mohamed se je srečal s člani zveznega vrhovnega sveta, ki ga sestavljajo vladarji sedmih emiratov v ZAE-ju, medtem ko se je v državi začelo obdobje žalovanja za njegovim polbratom šejkom Kalifo.

"Čestitamo in obljubljamo zvestobo, tako naši ljudje kot celotna država bo sledila njegovemu vodstvu do slave," je dejal dubajski vladar šejk Mohamed bin Rašid al Maktum, ki je tudi podpredsednik in premier ZAE-ja.

Z Mohamedovim imenovanjem, ki je bilo pričakovano, se je formaliziral njegov položaj vodje. Več let je namreč veljal za dejanskega vladarja ZAE-ja, ko se je njegov polbrat boril z boleznijo.

Šejk Kalifa je novembra 2004 postal drugi predsednik ZAE. Nasledil je svojega očeta kot 16. vladar Abu Dabija, najbogatejšega emirata v federaciji. Po operaciji zaradi možganske kapi leta 2014 se je le redko pojavljal v javnosti, čeprav je še vedno izdajal sodbe.

ZAE so v zadnjem času postali ena vodilnih sil na Bližnjem vzhodu. Zalivska država je namreč poslala človeka v vesolje, sondo na Mars in odprla svoj prvi jedrski reaktor, hkrati je svoj vpliv, financiran z nafto, izkoristila za oblikovanje odločnejše zunanje politike.