Japonskega zunanjega ministra Fumia Kišido, ki trenutno opravlja tudi funkcijo obrambnega ministra, so ob prihodu na nacionalno varnostno srečanje obkrožili novinarji. Foto: Reuters
Japonskega zunanjega ministra Fumia Kišido, ki trenutno opravlja tudi funkcijo obrambnega ministra, so ob prihodu na nacionalno varnostno srečanje obkrožili novinarji. Foto: Reuters
Nov raketni poskus Severne Koreje

Po tehničnih podatkih japonskih oblasti bi tudi tokrat, tako kot četrtega julija, lahko šlo za medcelinsko raketo.

"Izstrelitev novih medcelinskih balističnih raket jasno kaže, da obstaja resna in resnična grožnja naši državni varnosti," je dogodek komentiral japonski premier Šinzo Abe in dodal, da obstaja možnost, da je raketa pristala v japonskem gospodarskem območju.

Izstrelitev balistične rakete je potrdil tudi tiskovni predstavnik Pentagona Jeff Davis. Po ameriških ocenah gre za medcelinsko raketo, ki je letela okoli tisoč kilometrov.

"Izstrelitev iz nepričakovanega mesta sredi noči kaže, da ne moremo zaznati raket, preden jih izstrelijo. Severna Koreja najbrž želi pokazati, da ne skriva ničesar, vendar bi lahko, če se ji to zahoče," je poskus komentiral Jeffrey Lewis s kalifornijskega inštituta za mednarodne odnose.

Raketa je bila iz severne pokrajine Jangang izstreljena ob 23.41 po krajevnem času, pristala je v Japonskem morju, so sporočili predstavniki varnostnih služb Južne Koreje. Raketa je potovala okoli 45 minut, je povedal tiskovni predstavnik varnostne službe Jošihide Suga, japonska televizija NHK pa je poročala, da je izstrelek dosegel višino 3000 kilometrov.

Južnokorejski predsednik Mun Dže In in Abe sta v Seulu oziroma Tokiu že sklicala srečanji nacionalnih varnostnih svetov.

ZDA in Južna Koreja opozarjale na nove poskuse
Ameriška vojska in Južna Koreja sta v preteklih dneh opozorili, da se Pjongjang morda pripravlja na nov raketni preizkus, pri čemer bi lahko šlo za medcelinsko balistično raketo ali raketo srednjega dosega.

Gre za 14. severnokorejski preizkus rakete letos. Pjongjang je na začetku meseca prvič uspešno preizkusil tudi medcelinsko raketo hwasong-14, ki bi lahko dosegla Aljasko ali Havaje v ZDA, Severna Koreja pa trdi, da bi lahko nosila tudi težko jedrsko konico.

Nov raketni poskus Severne Koreje