Napetosti med državama se v zadnjih mesecih povečujejo. Foto: Reuters
Napetosti med državama se v zadnjih mesecih povečujejo. Foto: Reuters

Topništvo je streljalo okoli severozahoda otoka Yeonpyeong med 16. in 17. uro po srednjeevropskem času, je v izjavi sporočil južnokorejski poveljniški štab (JCS). Slednji je Severno Korejo "odločno pozval," naj ustavi dejanja, ki ogrožajo mir na Korejskem polotoku.

Artilerijski izstrelki so padli severno od severne mejne črte, dejanske morske meje med Korejama, je poročala tiskovna agencija Yonhap, ki se sklicuje na JCS.

V nasprotju s petkom južnokorejska vojska ne namerava streljati na morju kot odgovor na provokacijo Severne Koreje, je še poročala agencija.

Yeonpyeong in Baengyeong, ki ležita zahodno od Seula, imata skupaj manj kot 7000 prebivalcev. Prebivalcem otokov so ukazali, naj se umaknejo v zavetišča, trajekti pa so bili ustavljeni, je poročal Deutsche Welle.

Dva zaporedna dneva topniškega obstreljevanja na spornem območju pomenita nadaljnje zaostrovanje na Korejskem polotoku.

Južnokorejska vojska je sporočila, da "večkratno topniško obstreljevanje znotraj območja prepovedanega sovražnega delovanja s strani Severne Koreje ogroža mir na Korejskem polotoku in povečuje napetosti." "V odgovor bo naša vojska sprejela ustrezne ukrepe za zaščito našega naroda," je dodala.