Jedrski kompleks v Jongbjonu je središče severnokorejskega jedrskega programa. Foto: EPA
Jedrski kompleks v Jongbjonu je središče severnokorejskega jedrskega programa. Foto: EPA
KIm Džong Un z ženo
V nasprotju z mrkim očetom je mladi Kim na fotografijah pogosto širokega nasmeha. Foto: EPA

Namestitev kupole na jedrski reaktor v Jongbjonu kaže na to, da severnokorejski jedrski program še vedno poteka kljub nenehnim pritiskom mednarodne skupnosti.

Kupolo so namestili na reaktorju za lahko vodo, ki bi bil lahko polno operativen šele čez nekaj let. Novo pridobitev so razkrili satelitski posnetki Jongbjona.

Da gradi reaktor na lahko vodo je Pjongjang razkril leta 2010, ko je gostujočim ameriškim znanstvenikom pokazal objekt za bogatenje urana, kjer naj bi domnevno proizvajali gorivo za nov jedrski reaktor.

Severnokorejske oblasti zatrjujejo, da bo reaktor namenjen proizvodnji električne energije, a na Zahodu so skeptični in ne zaupajo nepredvidljivemu totalitarnemu režimu, ki se še zmeraj trudi z razvojem jedrskega orožja.

Strokovnjaki menijo, da bi lahko reaktor služil za proizvodnjo plutonija in elektrarna za proizvodnjo visoko obogatenega urana za jedrsko orožje. Dejavnosti v Jongbjonu so se po nekaj mesecih premora znova začele maja letos.

Kim še ne gre v tujino
Tiskovni predstavnik Gibanja neuvrščenih je medtem po poročanju BBC-ja zanikal poročila, da se bo Kim Džong Un konec tedna odpravil v Iran na svoj prvi državniški obisk kot voditelj Severne Koreje.

Mladi Kim se v nasprotju s pokojnim očetom Kim Džong Ilom v javnosti kaže veliko bolj sproščeno. Tako se je prejšnji mesec udeležil koncerta v Pjongjangu, kjer so nastopali Disneyjevi liki, ob njem pa je bila prikupna ženska, za katero so pozneje sporočili, da je njegova žena.

Z uslužbencem britanskega veleposlaništva se je zapeljal tudi z vlakom smrti v zabaviščnem parku v prestolnici.

A poznavalci razmer na Korejskem polotoku opozarjajo, da sprememba sloga pojavljanja v javnosti pri severnokorejskem voditelju ne pomeni tudi začetka reform, ki bi skrivnostni režim odprle svetu.

Delovna taborišča, streljanje prebežnikov na Kitajsko in nadaljevanje jedrskega programa namreč ostajajo kljub razposajenemu voditelju, za katerega so nekateri mislili, da bo zaradi svojega študija v Švici ubral drugačno pot vodenja in obubožano državo popeljal iz mednarodne osame.