Severnokorejski delavci pod budnim nadzorom vojakov kopljejo jarek ob meji z Južno Korejo. Foto: Reuters
Severnokorejski delavci pod budnim nadzorom vojakov kopljejo jarek ob meji z Južno Korejo. Foto: Reuters
Severna Koreja
Poleg vojakov na fotografiji so bili za hišami skriti še drugi, ki so nadzorovali delavce. Foto: Reuters

Pred dnevi so svet obkrožili posnetki pobega severnokorejskega vojaka, ki je prejšnji teden s terenskim vozilom skušal prečkati demilitarizirano območje. Potem ko se je ustavil in zaradi listja ni mogel več speljati naprej, zato je skočil iz vozila in začel teči proti Južni Koreji. Takrat so prihiteli severnokorejski vojaki in začeli nanj streljati, pri čemer so ga ranili. Zatekel se je pred zid na skupnem varnostnem območju (JSA), od koder so ga nato rešili južnokorejski vojaki.

Prebežnika so s helikopterjem prepeljali v bolnišnico južno od Seula, kjer so ga operirali. Vojak je pri zavesti, a ostaja na intenzivni negi. So pa južnokorejski zdravniki povedali, da trpi za depresijo. Mladi vojak je prijazen in miren mož, ki ga mučijo more, da bi ga lahko vrnili v Severno Korejo, je dejal kirurg, ki ga je operiral.

Južnokorejske in ameriške vojake, ki so izpeljali reševanje, so odlikovali. Trem južnokorejskim in trem ameriškim vojakom je medalje osebno podelil poveljnik ameriških sil v Južni Koreji Vincent Brooks.

Kopanje pod strogim nadzorom
Skupina tujih diplomatov, ki so nastanjeni v Seulu, je v sredo obiskala skupno varnostno območje, kjer so videli, kako so delavci na severnokorejski strani kopali globok jarek na mestu, kjer je pobegli vojak zapustil vozilo in stekel proti Južni Koreji. Ameriški veleposlanik v Južni Koreji Marc Knapper je na Twitterju objavil fotografijo delavcev pri kopanju jarka.

Eden izmed diplomatov je povedal, da so delavce budno nadzorovali ne samo stražarji pri jarku, ki jih je mogoče videti na fotografiji, ampak tudi drugi, ki so bili skriti med poslopji.

Kot je povedal eden izmed južnokorejskih obveščevalcev, je Severna Koreja na svoji strani meje zamenjala od 35 do 40 stražarjev, ki so varovali skupno varnostno območje ob prebegu.

Pjongjang incidenta ni komentiral, medtem ko je osebje poveljstva ZN-a severnokorejsko vojsko obvestilo o kršitvah prekinitve ognja. Zahtevalo je tudi srečanje, da bi se dogovorili, kako preprečiti nadaljnje kršitve.

General Brooks je presodil, da varnostni bataljon ZN-a ni kršil dogovora. Poudaril je, da dogovor o premirju še naprej ostaja veljaven.

Južna in Severna Koreja sta sicer, tehnično gledano, še vedno v vojni, saj se vojna na Korejskem polotoku leta 1953 uradno še ni končala, ampak je bil dosežen le dogovor o ustavitvi ognja.