Obvezno nošenje mask je bilo odpravljeno povsod, razen v obmejnih mestih in okrožjih. Z izjemo teh regij je bilo odpravljena tudi zahteva za ohranjanje fizične razdalje in nekateri drugi ukrepi, namenjeni zajezitvi širjenja virusa.

Vseeno pa so oblasti ljudem s kroničnimi boleznimi in tistimi, ki imajo oslabljen imunski sistem, priporočile, naj nosijo maske. Prav tako so vse državljane pozvale, naj ostanejo pozorni na "nenormalne stvari".

Kimova sestra in svetovalka Kim Jo Džong je v četrtek nakazala, da je severnokorejski voditelj med izbruhom epidemije zbolel tudi sam. Za izbruh covida-19 v državi je okrivila Južno Korejo ter posvarila pred povračilnimi ukrepi.

Severna Koreja je izbruh covida-19 prvič uradno potrdila sredi maja. Za boleznijo naj bi glede na podatke oblasti od konca aprila zbolelo 4,8 milijona prebivalcev. Pjongjang sicer okužbe označuje kot "primere vročine". Umrlo naj bi 74 ljudi.

Kot navaja francoska tiskovna agencija AFP, Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) že dolgo dvomi o statističnih podatkih Pjongjanga glede števila okužb in stanja epidemije v državi.

Severna Koreja ima namreč enega najslabših zdravstvenih sistemov na svetu. Njene bolnišnice so slabo opremljene, prav tako pa imajo malo enot za intenzivno nego. Hkrati naj bi bile severnokorejske zdravstvene ustanove brez zdravil ali cepiv proti covidu-19.