Severna Koreja je leta 2009 v jedrskem kompleksu v Jongbjonu izvedla jedrski poskus. Foto: EPA
Severna Koreja je leta 2009 v jedrskem kompleksu v Jongbjonu izvedla jedrski poskus. Foto: EPA

Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton je sporočila, da gre za "zmeren prvi korak v pravo smer, medtem ko v Južni Koreji v napovedi severne sosede vidijo korak naprej pri reševanju dolgoletnega jedrskega vprašanja na Korejskem polotoku na celovit in temeljit način. Dogovor med Severno Korejo in ZDA je pozdravila tudi Japonska.

Po navedbah Severne Koreje so ameriški predstavniki pred tednom dni na dvodnevnih pogovorih o severnokorejskem jedrskem programu med Pjongjangom in Washingtonom obljubili 240.000 ton "pomoči v hrani" in napovedali povečanje te pomoči v prihodnje.

Poleg tega naj bi ameriška stran v primeru ponovnega zagona šeststranskih pogajanj o severnokorejskem jedrskem programu ponudila tudi možnost pogovorov o odpravi sankcij in delovanju reaktorja na lahko vodo za proizvodnjo električne energije.

Severnokorejska državna tiskovna agencija KCNA je sporočila, da je Pjongjang odločitev sprejel na prošnjo ZDA in za ohranjanje pozitivne atmosfere v pogovorih med obema stranema.

Napredek brez preboja
Omenjeni pogovori so bili prva tovrstna pogajanja med ZDA in Severno Korejo po smrti severnokorejskega voditelja Kim Džong Ila konec lanskega leta. Po besedah ameriškega posebnega odposlanca za Severno Korejo Glyna Daviesa so tokratni pogovori prinesli nekaj napredka, vendar pa ne preboja.

Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) je sporočila, da je odločitev Pjongjanga pomemben korak naprej, in izrazila pripravljenost na nadzor moratorija. Generalni sekretar IAEA-ja Jukija Amano je dejal, da so se pripravljeni vrniti v Jongbjon, kjer je sporni severnokorejski jedrski reaktor.

Clintonova je še dejala, da imajo ZDA še vedno "velike skrbi" in bo pozorno spremljala ter sodila nove severnokorejske voditelje po njihovih dejanjih.

Po smrti Kim Džong Ila je oblast v verjetno najbolj izolirani državi na svetu prevzel njegov sin Kim Džong Un.