Severna Koreja in ZDA nimajo nobenih diplomatskih odnosov. Foto: Reuters
Severna Koreja in ZDA nimajo nobenih diplomatskih odnosov. Foto: Reuters
Otto Frederick Warmbier (na sliki levo) na univerzi v Virginii študira na poslovni smeri. Foto: Facebook

Aretiran je bil, ko je izvajal sovražne dejavnosti proti Severni Koreji in zdaj proti njemu poteka preiskava, je še poročal KCNA, ki dodaja, da je ameriška vlada z Warmbierom "manipulirala".

Izraz "sovražne dejavnosti" zajema celo vrsto obtožb - od vohunjenja do misijonarskih dejavnosti, ki jih severnokorejske oblasti običajno očitajo aretiranim tujcem.

Dodiplomski študent poslovne smeri z univerze Virginia je bil aretiran v času povečanih napetosti na Korejskem polotoku po nedavnem severnokorejskem jedrskem poskusu.

Aretiran na turistični turi
ZDA nimajo diplomatskih odnosov s Severno Korejo, v primeru aretacije pa ameriškim državljanom nudi omejeno konzularno pomoč švedsko veleposlaništvo v Pjongjangu.

Turistična agencija Young Pioneer Tours s sedežem na Kitajskem je potrdila, da je bil Warmbier aretiran na enem izmed njihovih potovanj v Pjongjang 2. januarja, njegovo družino pa so že obvestili.

Warmbier je tretji Zahodnjak, za katerega se ve, da je zaprt v Severni Koreji. Hyeon Soo Lim, kanadski pastor južnokorejskega rodu, je bil decembra obsojen na dosmrtno kazen, ker naj bi načrtoval strmoglavljenje vlade. V severnokorejskem zaporu naj bi bil tudi korejski Američan, ki so ga obtožili vohunjenja.

Severnokorejske oblasti so oktobra lani izpustile južnokorejskega študenta newyorške univerze, ki je bil aretiran aprila zaradi nezakonitega vstopa v državo. 21-letnemu Ju Von Munu v nasprotju z drugimi prijetimi tujci niso sodili in so ga Južnim Korejcem predali v vasi Panmunjom na meji med državama.

ZDA sicer vsem Američanom odsvetuje potovanja v Severno Korejo.