Severnokorejski voditelj Kim Džong Un meni, da je jedrsko orožje pravica vsake suverene države. Foto: Reuters
Severnokorejski voditelj Kim Džong Un meni, da je jedrsko orožje pravica vsake suverene države. Foto: Reuters
false
Ameriški bombniki B-52 so preleteli Korejski polotok, kot odziv na jedrski poskus Severne Koreje. Foto: Reuters
Napete razmere na Korejskem polotoku

Ameriški bombnik je vzletel iz ameriškega oporišča na tihomorskem otoku Guam in se tja tudi vrnil, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Severnokorejski jedrski poskus je bil groba kršitev mednarodnih obveznosti. Ameriške skupne vojaške sile na azijsko-tihomorskem območju bodo še naprej sodelovale z vsemi našimi regionalnimi zavezniki in partnerji za ohranitev stabilnosti in varnosti," je dejal poveljnik ameriških tihomorski sil admiral Harry Harris.

Seul je kot odgovor v petek na mejo znova namestil propagandne zvočnike.

"Jedrska bomba pravica suverene države"
Severna Koreja je v sredo sporočila, da je izvedla uspešen preizkus vodikove bombe. "Uspelo nam je postati velika jedrska sila, ki je sposobna braniti svojo neodvisnost in državni ponos z močnim jedrskim in vodikovim orožjem. Še naprej bomo dejavno razvijali svojo vojaško industrijo," je po besedah severnokorejske agencije KCNA dejal Kim Džong Un in dodal, da je Severna Koreja razvila jedrsko bombo zaradi samoobrambe, saj je to "legitimna pravica vsake suverene države".

Usoda Gadafija in Huseina
Pjongjang se je v obrambo svojemu zadnjemu, že četrtemu jedrskemu poskusu, s katerim je razburil mednarodno skupnost, postavil z navajanjem usode dveh strmoglavljenih bližnjevzhodnih voditeljev - ubitega Moamerja Gadafija in Sadama Huseina. Ravno njuna usoda je po mnenju Severne Koreje najboljši dokaz, kaj se zgodi državam, ki se odpovejo svojim jedrskim ambicijam.

Pjongjang je 10. februarja leta 2005 priznal, da izdeluje jedrsko orožje, kar je mednarodna skupnost obsodila. Od takrat je država izvedla tri podzemne poskuse, in sicer leta 2006, 2009 in 2013. Varnostni svet Združenih narodov je zaradi omenjenih poskusov leta 2013 soglasno sprejel nove sankcije proti Severni Koreji.

Napete razmere na Korejskem polotoku