Poznavalci sudanskih konfliktov in mirovnega sporazuma so že vseskozi opozarjali na vprašane Abjeja, ki lahko sproži novo vojno med severnim in južnim delom Sudana. Foto: Reuters
Poznavalci sudanskih konfliktov in mirovnega sporazuma so že vseskozi opozarjali na vprašane Abjeja, ki lahko sproži novo vojno med severnim in južnim delom Sudana. Foto: Reuters

Sudanska državna televizija, ki domuje v severnem Kartumu, je v soboto pozno zvečer sporočila, da so severne čete "pregnale sovražne enote iz mesta Abjej". Predstavniki Združenih narodov, ki bi morali nadzorovati sporno obmejno pokrajino, so potrdili razvoj dogodkov. Kasneje je severni obrambni minister Amin Hasan Omar sporočil: "Sudanske oborožene enote so prevzele nadzor nad Abjejem in čistijo nelegalne enote."

Sever s tanki hitro prodrl
Po treh dneh spopadov, v katerih je umrlo več deset vojakov na obeh straneh, so s severa vdrle močnejše enote, ki so okrepljene s 15 tanki hitro prevzele nadzor nad upravnim središčem pokrajine. Izgubo nadzora so potrdili tudi predstavniki vojske Južnega Sudana (SAF). Spor o pripadnosti severu ali jugu v majhni, a zaradi naftnih in plinskih zalog ter rodovitni provinci, zna zlahka zakuhati tretjo sudansko državljansko vojno.

Zahrbten napad Juga
V Abjeju bi morali izpeljati referendum, ali se priključi Južnemu Sudanu ali ostane del Severnega Sudana, a ga zaradi spora o volilni pravici še niso izvedli. Jug bo julija razglasil neodvisnost, s katero se strinja tudi režim predsednika Omarja al Baširja, ki pa upornemu jugu nikakor ne želi prepustiti še Abjeja. V zadnjih dneh je prišlo do vrste incidentov, v enem izmed njih so južnjaške enote iz zasede ubile 22 vojakov iz severa. Uradniki ZN-ja so napad opisali kot "zločinski napad", ZDA pa so pozvale Južni Sudan k odgovornosti.

Sovražni ljudstvi v razklani pokrajini
Po prodoru severnih čet, ki imajo prednost v topništvu in oklepnih vozilih, je pričakovati hiter odgovor SAF-a, ki se zanaša na dolgoletne gverilske izkušnnje v boju s severnjaki. Sama pokrajina Abyei je močno razklana: poljedelci naroda Dinka Ngok si želijo na jug, nomadski pastirji Miserije pa prisegajo zvestobo Kartumu.