Strica Kim Džong Una so varnostniki odstranili iz zasedanja stranke. Foto: Reuters
Strica Kim Džong Una so varnostniki odstranili iz zasedanja stranke. Foto: Reuters
Pjongjang
Džangovo ravnanje naj bi bilo neprimerno. Foto: Reuters

Džang Son Tek je bil v preteklosti nečakov mentor in je predstavljal oblast v senci, zdaj pa so ga zaradi kaznivih dejanj odstranili z vseh položajev, ki jih je zasedal, in ga izključili iz stranke. Obtožen je namreč korupcije in delovanja proti državi, oviral naj bi državno proizvodnjo železa, gnojil in vinalona, sintetičnega vlakna, ki ga izdelujejo v državi, obtožujejo pa ga tudi, da je z mamili zasvojen ženskar.

"Bil je ideološko bolan, izjemno brezdelen in lahkomiseln. Zlorabljal je droge in v igralnicah zapravljal denar, medtem ko je v bil v tujini na zdravljenju na državne stroške," je poročala severnokorejska tiskovna agencija KCNA. Dodali so še, da je imel neprimerne odnose s številnimi ženskami in da je bil pogosto gost luksuznih restavracij.

Džang postal moteč za Kim Džong Una
Analitiki so prepričani, da je bila glavna Džangova vloga ta, da omogoči miren prenos oblasti na neizkušenega Kim Džong Una, ko je ta leta 2011 nasledil svojega očeta Kim Džong Ila, in da je zdaj očitno postal vedno bolj moteč za voditelja, ki je star okoli 30 let. Po oceni poznavalcev gre tako za še en ukrep, s katerim naj bi si Kim zakoličil svojo oblast, poročajo pa tudi o tem, da je taka javna odstavitev precej neznačilna za severnokorejski režim.

Severnokorejske oblasti so objavile tudi slike Džang Song Teka, kako so ga odstranili z zasedanja, kar še potrjuje dejstvo, da so ga odstavili. Na posnetkih je mogoče videti, kako so voditeljevega strica z zasedanja vladajoče komunistične korejske delavske stranke pospremili varnostniki.

Južnokorejski mediji o tem poročali prejšnji teden
Novico o odstavitvi nekdaj vidnega predstavnika režima Džang Song Teka je v južnokorejskih medijih zakrožila prejšnji teden, ob tem pa so mediji navedli še poročila, da naj bi zaradi korupcije usmrtili dva njegova pomočnika.