V mesto so prišli protestniki iz vseh delov Republike srbske. Foto: Reuters
V mesto so prišli protestniki iz vseh delov Republike srbske. Foto: Reuters
Banjaluka
Protivladni protestniki zahtevajo reforme in konec korupcije. Foto: AP
Banjaluka
Policija je bila v polni pripravljenosti. Foto: EPA
Milorad Dodik in Vladimir Putin
Dodik si prizadeva za tesnejše vezi z Rusijo. Foto: AP
Množični protesti v Banjaluki

"Republiko srbsko branimo pred notranjo izdajo," je dejal predsednik Republike srbske Milorad Dodik. "Če nimamo države, nimamo svobode, zato se moramo boriti za Republiko srbsko. Ne zanimajo me tisti, ki pravijo, da Republika srbska ni država, saj je. Izdaja je, ko greste v Sarajevo in kimate z glavo, namesto da rečete "ne moreš". Izdaja je, ko ne smeš reči, da ljubiš Srbijo in ko ne navijaš za Srbijo. Vem, da nam ne tečeta med in mleko, to vem, a nismo zato tukaj. Tukaj smo zato, da dokažemo, da lahko na enem kilometru v miru in brez incidentov potekata dva shoda. Naj bo preklet tisti, ki si želi, da bi bilo drugače," je še dejal Dodik po poročanju portala B92 in svoj govor končal s pesmijo: "Nihče nam nič ne more, močnejši smo od usode ..."

Dodikovi privrženci in člani Zveze neodvisnih socialdemokratov, ki so se na osrednjem mestnem trgu zbrali v podporo vladi, so nosili fotografije ruskega predsednika Vladimirja Putina, nagovoril pa jih je tudi sin Ratka Mladića, Darko Mladić.

Nasprotniki vlade in privrženci opozicije Srbske demokratske stranke (SDS) pa so združeni v Zvezo za spremembe pod sloganom "Osvobodimo srbsko" protestirali proti korupciji in slabemu gospodarskemu stanju. Kot je poudaril član predsedstva BiH-a Mladen Ivanić, se opozicija bori za pravico do demokratičnega izražanja mnenja, od česar ne bo odstopila. Današnji shod opozicije je označil za "zmago naroda nad režimom in pravice nad strahom". "To je zmaga nad diktaturo, in to je začetek. Naslednjič nas bo več, ker ni več strahu," je še poudaril in dodal, da so oblasti naredile največjo napako, ko so privržence opozicije označile za izdajalce.

Oba protesta sta bila napovedana na istem mestu in ob isti uri. Oblasti so obema skupinama prepovedale pohod skozi mesto, da bi se tako izognili morebitnemu izbruhu nasilja.

Poostrena varnost
Za varnost je skrbelo okoli dva tisoč policistov, središče mesta je bilo popolnoma zaprto za promet. Policija je v mestu postavila tudi kovinske ograje, s katerimi je želela preprečiti stik med obema skupinama protestnikov.

Ker so se pojavile navedbe, da bodo v Banjaluko na shod v podporo Dodiku prišle tudi skupine skrajnežev iz Srbije, ki naj bi nameravale izzvati nasilje, je srbsko ministrstvo za notranje zadeve sporočilo, da skrajnim skupinam ali posameznikom iz Srbije ne bo dovolilo oditi na proteste v Banjaluko (vstop naj bi prepovedali 150 osebam). Zaradi visoke nevarnosti hujših incidentov je notranje ministrstvo Republike srbske razglasilo skoraj izredne razmere. Tako je bilo od polnoči naprej v Banjaluki prepovedano delovanje gostinskih lokalov, že od petka zvečer pa je v trgovinah prepovedana prodaja alkoholnih pijač. Na vseh vpadnicah v Banjaluko so bile policijske nadzorne točke, na katerih so preverjali okoli 300 avtobusov, s katerimi so prišli protestniki z vse države.

Po volitvah 2014 napetost narašča
Napetosti v Republiki srbski so začele naraščati po volitvah leta 2014, ko je vladajoča stranka predsednika Dodika izgubila položaj v vladi BiH-a, kjer jo je nadomestila proreformsko in proevropsko usmerjena Zveza za spremembe. Dodikovi stranki je tako ostala samo oblast v Republiki srbski."Grem podpret našega predsednika. Je pravi Srb in samo on ve, kako ohraniti Republiko srbsko," je pred shodom povedal Goran Kešerović iz Banjaluke. "Sit sem živeti kot pes. Bil sem v jarku, ko so oni bogateli. Podprl bom opozicijo, da spremeni stvari na bolje," je na drugi strani dejal brezposelni nekdanji vojak iz opozicijskega tabora.

Dodik, ki nenehno grozi z odcepitvijo od BiH-a, se zavzema za krepitev vezi z Rusijo in obtožuje izdaje svoje politične nasprotnike, ki podpirajo tesnejše povezovanje BiH-a z Evropsko unijo. Opozicija obtožuje Dodika avtoritarnosti in korupcije. Čeprav so ga preiskovali zaradi poneverb in zlorabe položaja, pa obtožnice ni bilo.

Stopnjevanje napetosti v Republiki srbski je vneslo nemir tudi v Srbiji, zaradi česar je srbski premier Aleksandar Vučić pozval srbske voditelje v BiH-u, da presežejo razlike in preprečijo izbruh nasilja na protestih.

Srbski patriarh s pozivom
Oglasil se je tudi srbski patriarh Irinej, ki je v četrtek politike v Republiki srbski pozval k odpovedi sobotnih shodov in k reševanju vseh nesoglasij z bratskim pogovorom. Kot je v pismu zapisal patriarh, rojaki ne smejo dopustiti težav z ogromno posledicami, ampak morajo poiskati rešitev, ker "za pravoslavne kristjane ne obstajajo nerešljive težave".

Dodik se je na patriarhov poziv odzval s pripravljenostjo, da odpove shod svojih privržencev, če bo to storila tudi opozicija, a je predsednik Srbske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosnić zatrdil, da protesta ne bodo odpovedali.

Množični protesti v Banjaluki