Dodik je položil venec v spomin žrtvam pokola v Srebrenici. Foto: EPA
Dodik je položil venec v spomin žrtvam pokola v Srebrenici. Foto: EPA

Ob tem je dejal, da "se je politika na žalost vmešala v vse dogodke, tudi v Srebrenico". Dodik je v preteklosti večkrat javno podvomil, da so sile bosanskih Srbov v Srebrenici resnično pobile na tisoče Bošnjakov, pred kratkim pa je prvič priznal, da je šlo za "grozljiv zločin".

V genocidu v Srebrenici so sile bosanskih Srbov po zavzetju te bošnjaške enklave 11. julija 1995 ubile več kot 8.000 Bošnjakov. Zločin v Srebrenici je največji množični poboj v Evropi po drugi svetovni vojni, ki ga je Mednarodno sodišče za zločine na območju nekdanje Jugoslavije s sedežem v Haagu leta 2004 označilo za genocid.

Zaradi zločinov v Srebrenici je bilo na haaškem sodišču obtoženih 20 posameznikov, med njimi nekdanji politični voditelj bosanskih Srbov Radovan Karadžić in nekdanji vojaški poveljnik bosanskih Srbov Ratko Mladić. Sojenje 69-letnemu Karadžiću in 72-letnemu Mladiću še poteka.

Pred mesecem dni je srbska policija v povezavi s pokolom izvedla tudi prve aretacije v Srbiji. Na podlagi naloga tožilstva za vojne zločine je aretirala osem ljudi, ki so osumljeni sodelovanja pri poboju več kot tisoč civilistov v Srebrenici leta 1995.