Nova iraška oblast bo morala ustaviti delovanje različnih milic. Foto: EPA
Nova iraška oblast bo morala ustaviti delovanje različnih milic. Foto: EPA
F-16
ZDA bodo nadaljevale napade na položaje skrajnežev. Foto: EPA
Nasilje v Iraku ne ponehuje

Napad na mošejo v prestolnici pokrajine Dijala severovzhodno od Bagdada se je zgodil v času petkove molitve. Pripadniki šiitske milice so vdrli v mošejo, najprej se je razstrelil samomorilski napadalec, nato pa so njegovi soborci začeli streljati na bežeče vernike.

Po navedbah lokalnih zdravstvenih delavcev je bilo ubitih 73 ljudi. Napad bi lahko bil maščevanje za eksplozijo obcestne bombe na dogodku v organizaciji omenjene šiitske milice.

Sektaško nasilje med suniti in šiiti predstavlja najtrši oreh za novega iraškega premierja Hajderja Al Abadija, ki si prizadeva poenotiti rivalske politične sile, da bi se lahko država uspešno spopadla s sunitskimi skrajneži iz Islamske države, ki so zasedli znaten del severnega dela Iraka.

Zaradi nasprotij med večinskimi šiiti in manjšinskimi suniti ter Kurdi je Irak v kritičnem trenutku, ko mu celo grozi razpad, če se vse strani ne bodo dogovorile za sodelovanje.

Kruto kaznovanje
Skrajneži so v Mosulu na severu Iraka do smrti kamenjali 30-letnega moškega, potem ko ga je sodišče obsodilo zaradi prešuštva. Gre za prvi tak znan primer v Iraku, čeprav so pripadniki tako kaznovanje že uporabili v sosednji Siriji, kjer tudi nadzorujejo znaten del ozemlja.

Julija so aktivisti poročali, da so skrajneži do smrti kamenjali dve ženski, ki sta bili prav tako obsojeni zaradi prešuštva.

"Večji kot Al Kaida"
Predstavniki ameriških oblasti opozarjajo, da je Islamska država najnevarnejša grožnja, ki so ji v zadnjih letih izpostavljene ZDA. Ameriški letalski napadi so sicer oslabili skupino v Iraku, vendar se lahko pričakuje, da se bo znova postavila na noge.

Načelnik združenega štaba oboroženih sil ZDA general Martin Dempsey je opozoril, da skrajnežev ne bodo porazili, če ne bodo napadli njihovih oporišč v Siriji.

"Je več kot le teroristična skupina," je dejal ameriški obrambni minister Chuck Hagel in poudaril, da tako dobro organizirane skupine, kot je Islamska država, še niso videli, saj gre mogoče celo za večjo skupino, kot je teroristična mreža Al Kaida. Hagel je napovedal nadaljevanje ameriških zračnih napadov na položaje skrajnežev v Iraku.

Nasilje v Iraku ne ponehuje