Smrt je kosila med šiitskimi romarji. Foto:
Smrt je kosila med šiitskimi romarji. Foto:

Ob prazniku verovanja in rešitve mid-šaban ter obletnici rojstva Mohameda Al Mehdija, 12. in zadnjega šiitskega imama, znanega tudi kot skritega imama, se je v Karbali severno od Bagdada zbralo okoli milijon romarjev. Obcestna bomba, ki je ob vstopu v Sadr City v Bagdadu zadela avtobus, ki se je vračal iz Karbale, je ubila tri ljudi, osem ranila pa jih je ranila.

V eksploziji avtomobila bombe pred šiitsko mošejo v Mosulu pa je umrlo 30 ljudi. V napadu, katerega tarča so bili po trditvah policije člani turkmenske skupnosti, je bilo ranjenih okoli 72 ljudi. Še dve eksploziji v iraški prestolnici sta zahtevali še tri žrtve.

Šiitski romarji v Karbali so bili tudi v preteklosti večkrat tarče napadov. Za njihovo varnost letos skrbi okoli 20.000 policistov. Festival je test za iraško vlado po umiku ameriških sil iz iraških mest v vojašnice. Iraška vlada trdi, da nadzira položaj, a številni Iračani o tem niso prepričani. Po nizu domnevno koordiniranih napadov pretekli petek pred petimi šiitskimi mošejami v Bagdadu, ki so zahtevali najmanj 29 žrtev, bo vlada morala dokazati, da lahko zagotavlja varnost brez pomoči Američanov.