Medsebojno obtoževanje, kdo je uporabil kemično orožje, se nadaljuje. Foto: EPA
Medsebojno obtoževanje, kdo je uporabil kemično orožje, se nadaljuje. Foto: EPA
Varnostni svet
V torek so se sestale stalne članice Varnostnega sveta, ki se morajo dogovoriti o besedilu resolucije o Siriji. Foto: EPA

Namestnik zunanjega ministra Sergej Rjabkov je povedal, da je poročilo strokovnjakov Združenih narodov o uporabi kemičnega orožja v Siriji politično motivirano in pristransko, saj so inšpektorji pregledali le dokaze o napadu 21. avgusta, ne pa tudi dokazov o treh prejšnjih incidentih in prizoriščih uporabe kemičnega orožja.

Ob tem je povedal še, da je Sirija Rusiji izročila gradivo, ki naj bi dokazovalo krivdo upornikov za napad 21. avgusta in napovedal, da ga bodo natančno preučili. Rjabkov, ki se mudi na obisku v Siriji, je Damask tudi pozval, naj vse podatke o svojih zalogah kemičnega orožja preda natančno in pravočasno.

Strokovnjaki Združenih narodov so v ponedeljek potrdili, da je bil v napadu v sirski prestolnici Damask 21. avgusta, kjer je življenje izgubilo 1429 ljudi, uporabljen živčni plin sarin. Poročilo Združenih narodov krivde za napad ni naprtilo nobeni strani v konfliktu, zahodne države za napad krivijo režim sirskega predsednika Bašarja Al Asada, Sirija, ki jo podpira Rusija, pa zagotavlja, da so za napad odgovorne opozicijske sile.

Uničenje bo težko, a ne nemogoče
Medtem je glavni inšpektor Združenih narodov Ake Sellstrom za BBC povedal, da bo zelo težko najti in uničiti vse sirsko kemično orožje, a da naloga ni neizvedljiva. Povedal je, da bo delo zagotovo naporno in stresno, a je veliko odvisno tudi od tega, ali bosta sirski režim in opozicija pripravljena sesti za pogajalsko mizo. Dodal je še, da je poročilo Združenih narodov zagotovo prispevalo k temu, da je sirski režim privolil v to, da bodo svoje kemično orožje predali v mednarodni nadzor.

Dogovor, da bo Sirija svoje kemično orožje predala v nadzor mednarodni skupnosti, nato pa naj bi ga do konca prihodnjega leta uničili, sta prejšnji konec tedna dosegli ZDA in Rusija, ki pa še vedno ostajata vsaka na svoji strani. To se je potrdilo tudi v torek, ko so se stalne članice Varnostnega sveta (ZDA, Rusija, Velika Britanija, Francija in Kitajska) sestale, da bi oblikovale resolucijo o sirskem kemičnem orožju.

Spor o resoluciji se nadaljuje
ZDA, Francija in Velika Britanija vztrajajo, da mora resolucija vsebovati tudi grožnjo z vojaškim posredovanjem, če Sirija ne bo spoštovala zavez, temu pa ostro nasprotuje Rusija, ki je že trikrat blokirala sprejem resolucije proti predsedniku Asadu. Glede na dogovor med Rusijo in ZDA bodo pogajanja o besedilu resolucije tudi precejšen preizkus za Varnostni svet in Združene narode kot celoto.