Sirci zahtevajo spremembe. Foto: Reuters
Sirci zahtevajo spremembe. Foto: Reuters

Sirski mediji poročajo, da je smrtna kazen predvidena za vsakogar, ki bo sodeloval pri oskrbovanju z orožjem, namenjenim za teroristična dejanja. Sirija je uvedla še dosmrtno prisilno delo za osebe, ki tihotapijo orožje z namenom kovanja dobička ali za izvedbo terorističnih dejanj, medtem ko je 15-letno prisilno delo predvideno za tihotapljenje orožja v druge namene.

Oblasti v Damasku vztrajajo, da za protirežimskimi protesti, ki so se v državi začeli marca, stojijo "oboroženi teroristi", ki skušajo destabilizirati državo, in ne civilni protestniki, kot trdijo zahodne vlade in skupine za varstvo človekovih pravic.

Ubitih več kot 100 ljudi
Sirske vladne sile so v ponedeljek ubile več kot 100 ljudi, trdi sirska človekoljubna organizacija s sedežem v Londonu. Med žrtvami je tudi več deset vojakov, ki so se pridružili ljudski vstaji. Okoli 70 dezerterjev naj bi ubili v provinci Idlib na severozahodu države, ko so skušali pobegniti iz vojaške baze in se pridružiti protestnikom. Ponedeljek je bil tako najbolj krvav dan od začetka protestov proti Al Asadovemu režimu.

Resolucija ZN-a obsoja nasilje
Generalna skupščina Združenih narodov je v ponedeljek s 133 glasovi za, 11 proti in 43 vzdržanimi sprejela nezavezujočo resolucijo o obsodbi krvavega zatrtja protestov v Siriji, sirske oblasti pa so le sprejela predlog Arabske lige, po katerem bodo ta teden v to državo vstopili mednarodni opazovalci. Po ocenah ZN-a je bilo v Siriji od marca ubitih več kot 5.000 ljudi.