Asad se spoprijema z najhujšo krito med svojo 11-letno vladavino. Foto: Reuters
Asad se spoprijema z najhujšo krito med svojo 11-letno vladavino. Foto: Reuters

Po petkovih molitvah so potekali tradicionalno največji protivladni protesti, ki se jih je kljub poostrenim varnostnim razmeram in tragičnim izkušnjam iz prejšnjih protestov po petkovih molitvah po vsej državi udeležilo na desettisoče ljudi.

Varnostne sile so se tudi tokrat brutalno odzvale na ulične proteste in ubile najmanj 70 ljudi, čeprav aktivisti pravijo, da bi lahko število žrtev naraslo na sto.

Največ, kar 60 ljudi, je bilo ubitih v mestu Hama, kjer je Asadov oče Hafez leta 1982 nasilno strl oboroženi upor islamistov in takrat je bilo ubitih 30.000 ljudi, medtem ko so bili nekateri deli mesta povsem uničeni.

Aktivist iz Hame je povedal, da se je v soboto na tisoče ljudi udeležilo pogrebnih slovesnosti za žrtvami petkovih protestov, ko so na protestnike med drugim streljali tudi ostrostrelci.

Protesti ne pojenjajo
"Jeza v mestu je zelo velika. Ljudje ne bodo nikoli tiho in se ne bodo ustrašili," je povedal aktivist po imenu Omar v telefonskem pogovoru za agencijo Reuters. Ker tujim medijem ni dovoljeno poročanje iz Sirije, je nemogoče preveriti podatke o žrtvah, ki jih posredujejo sirski aktivisti in borci za človekove pravice.

Od začetka protestov je bilo ubitih že več kot tisoč ljudi. Nasilen odziv oblasti je naletel na številne kritike in obsodbe v mednarodni skupnosti. Kljub pretirani uporabi sile pa nič ne kaže, da bi pojenjali protesti proti 41-letni vladavini dinastije Asad, ki pripada manjšinski šiitski ločini Alavati. Večinsko prebivalstvo v Siriji so suniti.