Posnetki protestov v Siriji prihajajo v svet po zaslugi tamkajšnjih aktivistov. Foto: EPA
Posnetki protestov v Siriji prihajajo v svet po zaslugi tamkajšnjih aktivistov. Foto: EPA

Da bi razbila protivladne proteste, je sirska vojska s pomočjo tankov vdrla v mesto Maret al Numan, ki leži okoli 60 kilometrov južno od drugega največjega sirskega mesta Alepo, kjer so bili do zdaj protesti večinoma omejeni na študentska naselja v mestu.

Protesti proti režimu predsednika Bašarja Al Asada so izbruhnili tudi v drugih mestih - Homsu, Baniasu, Deri in Kamišilju. V Homsu naj bi varnostne sile ubile osem ljudi, med njimi tudi otroka. Protesti naj bi bili tudi v središču prestolnice Damask, a je vojska kmalu pregnala zbrane protestnike.

Do zdaj so bili najbolj krvavemu zatrtju protestov v Siriji vedno priča po petkovih molitvah, ko so se ljudje zgrnili na ulice, kjer so od Al Asada najprej zahtevali demokratične reforme, po uporabi sile nad protestniki pa so si zdaj edini, da mora Al Asad oditi s položaja.

Sirske oblasti so prepovedale delovanje tujih novinarjev v državi, zato podatkov o žrtvah ni mogoče neodvisno potrditi. Od sredine marca, ko so se začeli protesti, je bilo po trditvah predstavnikov organizacij za zaščito človekovih pravic ubitih že 850 ljudi. Kar 8.000 ljudi naj bi oblasti aretirale in so še vedno v zaporih.

"Hujskaški Obama"
V svojem govoru o spremembah v arabskem svetu je ameriški predsednik Barack Obama v četrtek pozval Baširja, naj Sirijo popelje v demokracijo ali pa se umakne. Obama je pohvalil pogum sirskega ljudstva za upor proti zatiranju in kritiziral uporabo nasilja nad protestniki.

V odzivu na govor ameriškega predsednika je uradna sirska tiskovna agencija Sana dejala, da gre za vmešavanje v notranje zadeve, in besede Obame označila hujskaške.