Na sirskem letalu airbus A320 je bilo okoli 30 potnikov. Foto: EPA
Na sirskem letalu airbus A320 je bilo okoli 30 potnikov. Foto: EPA

Turški premier Tayyip Erdogan je zatrdil, da je letalo na relaciji Moskva-Damask prevažalo rusko orožje, ki je bilo namenjeno sirskemu obrambnemu ministrstvu.

"Potniško letalo ne more prevažati streliva in vojaške opreme. Žal je bila takšna oprema na krovu letala," je pojasnil Erdogan.

Sirsko zunanje ministrstvo je Erdogana izzvalo, naj javnosti pokaže zaseženo orožje. V Damasku so turškega premierja obtožili laži, s katero hočejo opravičiti sovražnost njegove vlade do Sirije.

Sirske oblasti so zatrdile, da letalo ni prevažalo nobenega orožja ali drugega nezakonitega tovora. Da na letalu ni bilo nezakonitega tovora, so zatrdili tudi v Moskvi.

Turška vlada je medtem za preiskavo ruskega tovora zaprosila Natovega strokovnjaka za orožje, ki naj bi ugotovil, ali je mogoče zaseženi tovor namestiti na glave raket.

Turški časopis Yeni Safak poroča, da naj bi bilo na letalu 12 raketnih delov. V Rusiji naj bi vojaški tovor na letalo naložili v letalskem oporišču Tula, okoli 200 kilometrov od Moskve, kjer so se šele pozneje nanj vkrcali tudi potniki.

Ruski mediji poročajo, da naj bi bilo na letalu 12 zabojev z deli za sistem za zgodnje alarmiranje, tovor pa naj ne bi nikakor ogrožal potnikov.

"Na krovu ni bilo nobenega orožja. Če je na letalu izklopljena radijska naprava, kako je lahko to nevarno za potnike ali posadko letala," je za časopis Komersant dejal neimenovani predstavnik ruske vojaške industrije.