Sirske provladne sile so v pokrajini Hama ubile okoli 100 ljudi, tudi ženske in otroke, trdijo opozicijski aktivisti. Foto: EPA
Sirske provladne sile so v pokrajini Hama ubile okoli 100 ljudi, tudi ženske in otroke, trdijo opozicijski aktivisti. Foto: EPA
Sirija
Nov pokol v okolici Hame je sprožil vihar ogorčenja v mednarodni skupnosti, ki v Združenih narodih razpravlja o naslednjih korakih proti režimu Bašarja Al Asada. Foto: EPA

V letnem poročilu je Varnostni svet ZN-a objavil ''seznam sramu'', na katerega so uvrščena imena vseh tistih držav, organizacij, skupin, ki grobo kršijo človekove pravice.
''V skoraj vseh zaznanih primerih so bili v oboroženem spopadu med sirskimi vladnimi silami, vojsko, obveščevalno službo, paravojaško milico šabih in sirsko opozicijo, tudi Svobodno sirsko vojsko, žrtve otroci,'' so zapisali v poročilu. V Siriji naj bi bilo samo v zadnjih petnajstih mesecih ubitih 1.200 otrok.
Resolucija, ki jo je Varnostni svet ZN-a sprejel leta 2005, je bil prvi korak k preprečitvi žrtvovanja otrok za vojne namene, kjer jih med drugim tudi rekrutirajo v otroške bojevnike. Varnostni svet ZN-a je štiri leta pozneje sprejel še t. i. sramotilni seznam držav in uporniških skupin, ki so vpletene v trpinčenje in spolno zlorabo otrok.
Štiri nove kršiteljice
Na seznamu je 52 sramotilnih imen iz 11 držav, letos pa so se nanj uvrstile še štiri nove skupine iz Sirije, Jemna in Sudana. Seznam, na katerem so tudi sirske državne in uporniške sile, je po mnenju posebne predstavnice generalnega sekretarja ZN-a Ban Ki Muna Radhike Coomaraswamy občutno predolg.

''Redko vidim, da bi se z otroki ravnalo na tako brutalen način, kot se v Siriji, kjer dekleta in fante zapirajo, mučijo, ubijajo in uporabljajo za živi ščit,'' je dejala Coomaraswamyjeva.
Tarča otroci ...
V poročilu ZN-a je navedeno pričanje člana Svobodne sirske vojske, ki je dejal, da je decembra lani med protesti v Tall Kalakhiju njegov poveljnik ukazal, da morajo demonstrante razkropiti s streljanjem. Med njimi so bile tudi tri deklice, stare med deset in trinajst let, ki so jih ubili. Neki član sirske obveščevalne službe pa je opazovalcem ZN-a v Siriji dejal, da je bil priča poboju petih otrok, ki so obiskovali višje razrede osnovne šole.
... ki se jih uporablja tudi za živi ščit
Pripadniki sirske vojske in paravojaške milice šabiha pa naj bi najmanj trikrat v lanskem letu otroke, stare tudi osem let, uporabljali za živi ščit. Očividci so dejali, da so 9. marca letos videli, kako so v vasi Ayn l'Arouz vojaki otroke, stare med osem in 13 let uporabljali za živi ščit. ''Postavili so jih pred okna avtobusov, polnih pripadnikov vojske, ki so bili namenjeni na bojišče v vasi,'' piše Al Arabyja. Medtem pa britanski BBC poroča, da so morali nekateri otroci sedeti na tankih, da bi preprečili napade opozicijskih sil.
V poročilu so objavljena tudi pričanja 14-letnikov, ki so dejali, da so jim grizli, jim zavezali oči, jih tepli z električnimi kabli, opekali s cigaretnimi ogorki, nekatere pa naj bi celo izpostavili električnemu šoku, ki so jim ga spustili skozi njihove spolne organe.
Kršitve tudi drugod po svetu
V poročilu so zajete tudi druge države, ki so se znašle na seznamu. V Sudanu je v vojnih konfliktih po poročilu ZN-a lani samo v treh bolnišnicah v Mogadišu umrlo 7.799 otrok. Islamska vojaška skupina Al Šabab je rekrutirala okoli 948 otrok, najmanj 242 jih je bilo posiljenih ali izpostavljenih spolnemu nasilju.
Leta 2011 je bilo v Afganistanu ubitih 1.325 otrok, od tega jih je 30 odstotkov umrlo zaradi nastavljenih eksplozivnih naprav. Talibani, pripadniki mreže Hakani in radikalne islamske skupine Hezb e Islami so rekrutirali okoli 316 otrok. ''V lanskem letu je bilo v samomorilskih napadih enajst otroških žrtev, med katerimi je bila osemletna deklica,'' piše v poročilu ZN-a. Prav tako naj bi nekateri otroci prenašali pakete z razstrelivom, ne da bi se tega zavedali.

V Iraku je bilo v spopadih ubitih 146 otrok, najmanj 265 jih je bilo ranjenih v spopadih med Al Kaido in državno vojsko. Prav tako pa naj bi, zaradi sodelovanja v terorističnih dejavnostih, sodili 294 otrokom. Pravice otrok so bile grobo kršene tudi v Libiji, kjer sicer ni sistematičnega štetja žrtev, zato poročilo ZN-a ocenjuje, da je bilo otroških žrtev nekaj čez sto.
Stanje se ponekod izboljšuje
Poročilo pa ima tudi svetlo stran. S seznama sramotnih držav sta se umaknili Nepal in Šrilanka, ki sta uspešno končali program Varnostnega sveta za preprečitev rekrutiranja otrok. K omenjenemu programu so se lani pridružili še Afganistan, Centralnoafriška republika, Čad in Južni Sudan.