Ranjenec v Dumi v Vzhodni Guti. Foto: Reuters
Ranjenec v Dumi v Vzhodni Guti. Foto: Reuters
OPCW
Organizacija za prepoved kemičnega orožja (OPCW) je napovedala, da bodo njeni strokovnjaki kmalu odpotovali v Dumo. Foto: EPA
Ruski veleposlanik pri ZN-u Vasilij Nebenzja je ZDA, Francijo in Veliko Britanijo obtožil, da spodbujajo mednarodno napetost s tem, ko krepijo "konfrontalno politiko zoper Rusijo in Sirijo". Foto: Reuters
Ameriška veleposlanica pri ZN-u Nikki Haley je ostro napadla Rusijo glede vpletenosti v domnevni kemični napad. Foto: Reuters
Zasedanje Varnostnega sveta je bilo polno težkih besed, do dejanj pa države članice niso prišle. Foto: Reuters
Varnostni svet brez sklepa o domnevne kemičnem napadu

o sobotnem domnevnem kemičnem napadu v Siriji ni sprejel sklepa. Medtem ko so ZDA sirskega predsednika obtožile za uporabo kemičnega orožja, Rusija poudarja, bi bil lahko napad izmišljen. Medtem je Damask povabil strokovnjake OPCW-ja.

Ruski veleposlanik Vasilij Nebenzja je dejal, da je bil napad v Dumi zrežiran. ZDA je posvaril, da bi lahko morebitna ameriška vojaška akcija izzvala ostre povračilne ukrepe. "Uporablja se širok nabor metod: klevetanje, žalitve, grozilna retorika, izsiljevanje, sankcije in grožnje o uporabi sile zoper suvereno državo. Rusiji se nedvomno grozi. Ton, s katerim se to dogaja, je presegel dopustno, celo v primerjavi s hladno vojno," je bil na zasedanju oster Nebenzja.

Nič manj ostra ni bila ameriška veleposlanica pri ZN-u Nikki Haley, ki je Rusiji očitala, da ima na na svojih rokah "kri sirskih otrok," sirskega predsednika Bašarja Al Asada pa je označila za pošast. Predlagala je tudi, da bi Varnostni svet danes glasoval o predlogu nove resolucije, ki bi pozvala k novi preiskavi glede domnevne uporabe kemičnega orožja v Siriji, kar je Rusija zavrnila, ker predlog vsebuje "nesprejemljive elemente," poroča BBC. "Svet mora videti, da je pravici zadoščeno," je dejala Nikki Haley in dodala, da se bodo ZDA odzvale, ne glede na to, ali bo Varnostni svet ukrepal ali ne. Ruski veleposlanik pri ZN-u je sicer že v ponedeljek posvaril, da bi kakršna koli uporaba sile proti Siriji, dosegla "nasproten učinek".

Ruski predlog: Neodvisna preiskava, preiskovalci naj odidejo v Dumo
Nebenzja je v odgovoru napovedal, da bi lahko glasovali tudi o ruskem osnutku resolucije o ustanovitvi neodvisne preiskave sobotnih dogodkov, pri čemer je Moskva pripravljena zagotoviti takojšnji in varen dostop preiskovalcev Organizacije za prepoved kemičnega orožja (OPCW) do kraja domnevnega napada. Strokovnjaki lahko "takoj, jutri, odletijo v Damask," je po poročanju RT-ja dejal ruski veleposlanik, ki se zavzema za čimprejšnjo izvedbo preiskave. "Tam bodo sirske oblasti in ruske enote zagotovile možnosti za potovanje na območje domnevnega napada, kjer bodo lahko preverili dogajanje." Tudi sirski veleposlanik pri ZN-u Bašar Džafari je dejal, da je njegova država pripravljena na prihod preiskovalcev OPCW-ja, ki jim bo zagotovila vse potrebno za preiskavo.

Generalni sekretar ZN-a Antonio Guterres je medtem pozval k neoviranemu dostopu mednarodnih preiskovalcev OPCW-ja do prizorišča napada. "Vsaka dokazana uporaba kemičnega orožja s strani katere koli strani in v kakršnih koli okoliščinah je odvratna ter jasna kršitev mednarodnega prava," je poudaril. "Zaradi resnosti obtožb je nujna temeljita preiskava nepristranskih in neodvisnih strokovnjakov," je dodal Guterres.

Damask povabil strokovnjake OPCW-ja
Sirska vlada je medtem na obisk Dume že povabila skupino strokovnjakov OPCW-ja. "Ministrstvo je poslalo formalno vabilo OPCW-ju, naj pošlje skupino v Dumo in preuči trditve o domnevni uporabi kemičnega orožja. Sirija je pri tem pripravljena zagotoviti vso potrebno podporo," so sporočili iz Damaska.

Sirsko povabilo OPCW-ju je bilo izdano nekaj ur pred razpravo Varnostnega sveta o predlogih resolucije, ki sta ju vložili Rusija in ZDA.

Iz OPCW-ja so sporočili, da bodo njihovi inšpektorji kmalu odpotovali v Dumo, kjer naj bi preiskali navedbe o domnevnem napadu s kemičnim orožjem. Napoved tako sovpada s povabilom sirske vlade kot prejšnjimi pozivi iz Rusije o preiskavi navedb o domnevnem napadu s kemičnim orožjem. "Skupina se pripravlja, da bi kmalu odpotovala v Sirijo," so sporočili iz OPCW-ja.

OPCW je sicer že sam sporočil, da preiskuje trditve o napadu s kemičnim orožjem, a so do zdaj izvedli le preliminarne analize.

Rusija: Nismo našli sledi uporabe kemičnega orožja
Moskva vse trditve, da je sirski režim uporabil kemično orožje, zavrača. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je v ponedeljek dejal, da ruski specialisti niso našli sledov uporabe kemičnega orožja. "Naši vojaški specialisti so obiskali to območje in niso našli nobenih sledi klora ali kake druge kemične substance, ki bi jo uporabili proti civilistom," je zatrdil Lavrov.

Namestnik ruskega zunanjega ministra Mihail Bogdanov je danes menil, da so "izmišljotine in lažne zgodbe pretveza za uporabo vojaške sile".

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je medtem obtožil Washington, da zavrača soočenje z resnico glede domnevnega kemičnega napada. Dodal je, da nekatere države, vključno z ZDA, ne govorijo o potrebi po preiskavi brez predsodkov, zaradi česar ima Rusija omejene diplomatske možnosti. Kljub temu bo Moskva po njegovih besedah nadaljevala z "dejavnim delom na diplomatski fronti".

Medtem je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) sporočila, da sodelavci ZN-a v Siriji ne morejo potrditi navedb o domnevni uporabi kemičnega orožja v Dumi. V zadnjih dneh so v regiji sicer zabeležili primere ljudi z dihalnimi težavami, vendar ne morejo potrditi, da je to zaradi kemičnega orožja, saj nimajo dostopa do prizadetega območja.

Trump: Odločitev bo padla v kratkem
Ameriški predsednik Donald Trump je predtem obljubil "močan" odgovor na domnevni kemični napad v Dumi. "Imamo veliko vojaških možnosti," je povedal v pogovoru z novinarji in dodal, da bo odločitev padla v kratkem. Po njegovih besedah imajo podatke, ki "precej jasno" kažejo, kdo je odgovoren za napad, v katerem je umrlo več deset ljudi, - natančno številko je težko preveriti-, skoraj tisoč pa je ranjenih. Reševalci se še prebijajo do kleti, kjer se je pred bombardiranjem skrivalo več sto družin, zato obstaja velika bojazen, da je dejansko število žrtev še višje.

Kot smo že poročali, je Trump v ponedeljek o tem govoril s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom in oba sta se zavzela za "močan skupni odgovor." Tudi britanska premierka Theresa May je ostro obsodila "barbarski" domnevni kemični napad in pozvala, naj podporniki sirskega predsednika odgovarjajo za svojo podporo. V ponedeljek je ameriški obrambni minister James Mattis dejal, da v odgovoru na domnevni kemični napad ne izključuje ničesar, vključno z vojaškim posredovanjem.

Erdogan "preklel" odgovorne za pokol
Oglasil se je tudi turški predsednik Recep Tayyip Erdogan, ki je dejal, da Turčija sumi, da za napadom, v katerem naj bi uporabili kemično orožje, stojijo sirske vladne sile. Na zasedanju svoje politične stranke AKP je Erdogan "preklel" tiste, ki so po njegovih besedah izvedli pokol. "Kdor koli stoji za napadom, bo zanj tudi odgovarjal in nedvomno plačal visoko ceno," je dejal.

Turčija na severu Sirije izvaja svojo vojaško operacijo, in sicer zoper sile sirskih Kurdov, ki jih Ankara označuje za teroriste.

Varnostni svet brez sklepa o domnevne kemičnem napadu