Zaradi nasilnega zatrtja protestov so ZDA uvedle sankcije proti sirski obveščevalni agenciji in dvema sorodnikoma predsednika Asada. Foto: Reuters
Zaradi nasilnega zatrtja protestov so ZDA uvedle sankcije proti sirski obveščevalni agenciji in dvema sorodnikoma predsednika Asada. Foto: Reuters
Dera
Od izbruha protestov v Siriji je umrlo več kot 500 ljudi. Foto: Reuters

Na tisoče Sircev se je kljub opozorilu vlade, naj se ne udeležijo protestov, odzvalo na poziv aktivistov in se zbralo na ulicah mest po državi.

Na desettisoče ljudi je kljub močni prisotnosti vojske zahtevalo politične svoboščine in izraža solidarnost z mestom Dera, središčem upora proti režimu predsednika Bašarja Al Asada.

Po podatkih aktivistov in prič je bilo v spopadih med protestniki in pripadniki varnostnih sil ubitih najmanj 48 ljudi, med njimi tudi dva otroka.

Obvestilo na facebookovi strani Sirska revolucija 2011 je pozivalo k "petku jeze". "Mladini revolucije: jutri bomo povsod, na vseh ulicah. Zbrali se bomo v obleganih mestih, tudi z našimi brati v Deri," je v četrtek pisalo na strani spletnega omrežja.

"Ne dovolite, da režim okupira vaše rojake. Z enim glasom zahtevajte svobodo in dostojanstvo. Ne dopustite tiranom, da vas zasužnjijo," se je pozivom k "dnevu jeze", demonstracijam po petkovih molitvah, pridružila islamistična Muslimanska bratovščina.

Pred napovedanimi protesti so oblasti opozorile, da bodo "izvajali zakone, ki veljajo v Siriji, za varnost državljanov in stabilnost domovine" ter s tem napovedale zatrtje protestov. Po poročanju prič po ulicah Damaska patruljirajo tovornjaki republikanske garde, oboroženi s strojnicami.

Več kot 500 žrtev
Aktivisti za človekove pravice trdijo, da je v šestih tednih protestov proti režimu umrlo najmanj 500 ljudi. V Deri, središču upora, so varnostne sile ustrelile najmanj 50 ljudi, nekatera trupla pa še vedno ležijo na ulicah mesta, saj je zaradi ostrostrelcev prenevarno, da bi jih odstranili.

Vlada naj bi državne uslužbence in člane vladajoče stranke Baath pozvala, naj pridejo iz mošej na ulice ter demonstrirajo podporo predsedniku Asadu.

V sredo je odstopilo 200 članov Baatha, ki so javno izrazili jezo zaradi represije. Iz Sirije prihajajo tudi nepotrjena poročila o razkolu znotraj varnostnih sil, saj naj bi nekateri vojaki zavračali streljanje na protestnike.

Obsodba smrtonosnega nasilja
Na izrednem zasedanju v Ženevi je Svet ZN-a za človekove pravice od visoke komisarke ZN-a za človekove pravice zahteval nujno napotitev misije, "ki bi preučila kršitve človekovih pravic in ugotovila dejstva ter okoliščine kršitev človekovih pravic in storjenih zločinov".

Svet je obsodil "uporabo smrtonosnega nasilja sirskih oblasti proti miroljubnim protestnikom" ter pozval k odpravi omejitve svobode izražanja in medijev ter vpletenja v komunikacijske mreže. Pozvali so tudi k izpustitvi političnih zapornikov.