Fronta Al Nusra je prevzela odgovornost za več bombnih napadov v Siriji. Foto: EPA
Fronta Al Nusra je prevzela odgovornost za več bombnih napadov v Siriji. Foto: EPA

Abu Mohamed Al Golani je zvestobo mednarodni teroristični mreži napovedal dan po tem, ko je iraška veja Al Kaide naznanila združitev z Al Nusro, a njen vodja pravi, da se o združitvi niso posvetovali. Sporočil je, da njegova skupina ne bo spreminjala stališč do vojne v Siriji, je poročal BBC.

Abu Bakr Al Bagdadi je kot vodja islamske države v Iraku, ki velja za podružnico Al Kaide, v torek dejal, da se njegova skupina povezuje z Al Nusro pod skupnim vodstvom in imenom Islamska država v Iraku in Levantu. A Al Golani je povedal, da je za združitev slišal iz medijev in o njej ni bil predhodno obveščen.

Al Nusra je med vodilnimi uporniškimi skupinami, ki se v Siriji borijo proti režimu predsednika Bašarja Al Asada. Decembra lani se je znašla na ameriškem seznamu terorističnih organizacij.

Džihadistična skupina združuje sunitske borce, ki se borijo proti vladi alavitske šiitske manjšine v Siriji. Zavzemajo se vzpostavitev islamske države, temelječe na strogih šeriatskih zakonih.

Samostojni pod svojo zastavo
Čeprav je Al Golani priznal, da že od začetka vojne v Sirji njegovi borci prejemajo pomoč iraške veje Al Kaide, pa je napovedal, da se bodo še naprej bojevali pod svojo zastavo in ostali zvesti Zavahiriju.

Bagdadijeveva napoved je sledila sporočilu Al Zavahirija, ki je sirske upornike pozval, naj se borijo za ustanovitev islamistične države v Siriji.

Sirska opozicijska Svobodna sirska vojska se je na ta napovedi odzvala z distanco.

"Ne podpiramo ideologije Al Nusre. Nikoli ni bilo in nikoli tudi ne bo ukaza na ravni vodstva o kakršnem koli sodelovanju z Al Nusro," je povedal predstavnik Svobodne sirske vojske Luaj Mekdad. Pojasnil je, da je Al Nusra dobro financirana in oborožena ter zato določene brigade Svobodne sirske vojske sodelujejo z njo v nekaterih operacijah.