Boj za Kobane poteka že od septembra. Pripadniki Islamske države trenutno nadzorujejo 60 odstotkov mesta. Foto: Reuters
Boj za Kobane poteka že od septembra. Pripadniki Islamske države trenutno nadzorujejo 60 odstotkov mesta. Foto: Reuters

Tamkajšnji turški vir je poročal, da je mejo s Sirijo ponoči prečkalo okoli 200 borcev Svobodne sirske vojske, Sirski observatorij pa je poročal, da je bilo teh borcev okoli 50. Na pomoč Kobaneju hitijo tudi pešmerge iz Iraka. Ti kurdski borci, ki naj bi jih bilo skupaj okoli 150, so dopotovali v Turčijo, nekateri z letalom, drugi po kopenski poti. Turška tiskovna agencija Anadolu je poročala, da pešmerge spremlja turška policija.

Sirski Kurdi so Turčijo, ki ima nadzor nad edinim dostopom do Kobaneja, ki ga še ni zavzela Islamska država, pred časom zaprosili, naj odpre kopenski koridor, s katerim bi obleganemu mestu lahko na pomoč prispeli turški Kurdi in okrepitve iz drugih delov Sirije pod kurdskim nadzorom.

Turške oblasti sprejele pomoč Kurdov iz Iraka
Turške oblasti ne zaupajo povezavam sirskih Kurdov s prepovedano Kurdsko delavsko stranko (PKK). So pa privolile v pomoč Kurdov iz Iraka. Napotitev iraških pešmerg v Kobane so pozdravile tudi ZDA, ki so v podporo obrambi Kobaneja skupaj z zaveznicami izvedle več letalskih napadov in na območje odvrgle tudi orožje. Do tega je bi turški predsednik Recep Tayyip Erdogan prejšnji teden kritičen.

Iz Kobaneja, ki je postal simbol boja proti islamskim skrajnežem in ki ga skrajneži Islamske države oblegajo že od septembra, je moralo pobegniti 200.000 ljudi. Džihadisti trenutno nadzorujejo približno 60 odstotkov mesta.

Prodor Islamske države zaustavljen
Prodor Islamske države zaustavljen