Koalicijske sile so v torek in sredo na območju Kobaneja izvedle 18 zračnih napadov. Foto: Reuters
Koalicijske sile so v torek in sredo na območju Kobaneja izvedle 18 zračnih napadov. Foto: Reuters
Suruc
Velik del prebivalcev Kobaneja je pred spopadi pobegnil čez mejo v Turčijo in zdaj prebiva v begunskih taboriščih. Foto: Reuters

Eden izmed predstavnikov kurdskih oblasti v Kobaneju Idris Nasan je za BBC povedal, da so borci skrajne Islamske države v zadnjih dneh izgubili nadzor nad več kot 20 odstotki mesta, kurdske sile pa so dosegle nekaj uspehov. "V zadnjih dneh je Islamska država nadzirala približno 40 odstotkov Kobaneja, zdaj pa je pod njihovim nadzorom manj kot 20 odstotkov mesta," je povedal Nasan in dodal, da so kurdske sile danes začele operacije na vzhodu in jugovzhodu mesta.

Tiskovni predstavnik ameriškega obrambnega ministrstva John Kirby je sporočil, da je bilo v zadnjih zračnih napadih koalicijskih sil pod vodstvom ZDA ubitih več sto borcev Islamske države, a da je nevarnost, da bi IS zavzel mesto v Siriji, še vedno velika. "Islamska država ne skriva, da si želi prevzeti nadzor nad Kobanejem, zato tja pošilja vedno nove borce," je še povedal in dodal, da se je večina prebivalstva Kobaneja umaknila na varno in da bo IS bo v primeru zmage zasedla bolj kot ne mesto duhov.

Koordinator koalicijskih prizadevanj v boju proti IS-ju, upokojeni general John Allen, je povedal, da so koalicijski napadi namenjeni pomoči borcem na terenu. "Potrebovali so pomoč v boju proti IS-ju, da so se lahko kurdski borci spočili in se reorganizirali na terenu," je povedal Allen. Dodal je, da so koalicijske sile v torek in sredo na območju Kobaneja izvedle 18 zračnih napadov.

Allen priznal, da napadi niso obrodili veliko uspehov
ZDA so svoja prizadevanja proti Islamski državi v Iraku in Siriji krstile z imenom "Neločljivo povezana odločnost", kar pomeni, da so ZDA skupaj s koalicijskimi zaveznicami neomajno odločene za odstranitev teroristov Islamske države. Dosedanji napadi sicer niso obrodili veliko uspehov, Allen pa je ob tem priznal, da je IS v Iraku in Siriji dosegel pomemben napredek ne glede na koalicijske zračne napade, ki so se začeli 8. avgusta.

Allen je dejal, da bo za zmago proti islamistom potreben čas. Povedal je, da vojaška sila sama po sebi ne bo dovolj za zmago. Zračni napadi so trenutno namenjeni le kupovanju časa, poleg njih pa bo treba ustaviti dotok terorističnih borcev in denarja ter zoperstavljanje ideologiji skrajnega islamizma.

Koalicijske sile IS potisnile nazaj okrog jezu pri Mosulu
Poleg hudih bojev okoli mesta Kobane na sirsko-turški meji, kjer koalicijske sile sodelujejo v zračnih napadih, pa napadajo tudi tarče Islamske države v Iraku. IS jim je uspelo potisniti nazaj okrog jezu pri Mosulu, a imajo teroristi taktično pobudo na drugih bojiščih. Allena najbolj skrbi iraška pokrajina Anbar, kjer je IS dosegel največ.