Borci Svobodne sirske vojske. Foto: Reuters
Borci Svobodne sirske vojske. Foto: Reuters
Sirci opozarjajo, da je mednarodna skupnost po predaji kemičnega orožja na njih preprosto pozabila. Foto: Reuters

General Salim Idris, poveljnik Svobodne sirske vojske, je opozoril, da je za prihodnost Sirije še posebej nevaren Isis (Islamistična država v Iraku in Siriji) z na tisoče tujih borcev v svojih vrstah in da se je treba z njim soočiti, preden postane še močnejši.

Zahodne varnostne agencije menijo, da Sirija zdaj predstavlja največjo teroristično grožnjo Evropi in ZDA, od koder se je na stotine muslimanov pridružilo sveti vojni.

Zahodne obveščevalne službe poudarjajo, da je treba sirske režimske sile ohraniti za prihodnje spopade z islamisti in da se je treba ogniti napakam, storjenim v Iraku in Libiji, kjer sta bili vojska in policija po padcu Huseina in Gadafija razpuščeni, varnostni vakuum pa so zapolnile teroristične skupine.

Fronta proti Al Kaidi
Kot poroča Independent, bi bili pogovori med režimom in uporniki, ki naj bi potekali januarja v Ženevi, lahko začetek oblikovanja sirske fronte proti Al Kaidi. Ob tem upajo, da bi končno sledil premik v konfliktu, ki je v dveh letih in pol zahteval že več kot 117.000 življenj, milijone pa prisilil v beg iz države.

General Idris, nekdanji častnik v sirski vojski, je sicer opustil svoj prejšnji pogoj za srečanje v Ženevi - odhod predsednika Bašarja Al Asada z oblasti. Idris in njegovi sodelavci bi bili zdaj zadovoljni že, če bi Al Asad odstopil "na koncu pogajalskega procesa", ko bi se Idris nato povezal s preostankom režima in se podal na družno ofenzivo proti islamistom. Idris se je potožil, da se morajo njegovi možje v zadnjih mesecih boriti na dveh frontah: na eni proti Al Kaidi, na drugi pa proti Al Asadovim silam.

Pomoč zalivskih držav
Tisti, ki so še ostali od zmernih opozicijskih sil, so nadvse kritični do zahodnih sil, ker so spodbujale sirsko ljudstvo, naj se upre proti režimu, nato pa storile bore malo, da bi tem ljudem pomagale. Po drugi strani so tudi to izkoristili Isis, islamistična skupina Jabhat Al Nusra in druge, ki vztrajno krepijo tako svoj vpliv kot tudi svoje vrste - predvsem s pomočjo denarja in orožja iz Katarja, Savdske Arabije in drugih zalivskih držav. Precej razočaranja je bilo čutiti tudi po tem, ko je Zahod (oz. ZDA) opustil napovedano vojaško posredovanje v Siriji, in tudi zaradi tega je nekaj mlajših članov opozicije prebegnilo k džihadistom.

Po ocenah Svobodne sirske vojske samo Isis šteje okoli 5.500 tujih borcev, ob tem pa še 2.000 indoktriniranih Sircev s severnega dela države. Ob tem naj bi bilo še 15.000 posameznikov, ki skupino tako ali drugače oskrbujejo.